"A avut dreptate tot timpul" - După 5 ani de arest, şamanul care voia să îl exorcizeze pe Putin are tot mai mulţi susţinători

Şamanul Alexander Gabişev
Redacţia
26.09.2024

Se împlinesc cinci ani de când şamanul iacutian Alexandr Gabîşev a fost reţinut de poliţia rusă în timpul călătoriei sale dificile din Republica Saha (Iacutia) din Extremul Orient până la Moscova, informează The Moscow Times.

În martie 2019, Gabîşev a pornit într-o călătorie de 8.000 de kilometri cu misiunea unică de a-l „exorciza” pe preşedintele Vladimir Putin — pe care îl numea „întruchiparea răului” — şi de a scoate Rusia din mâinile sale.

„Oamenii obişnuiţi se tem să vorbească, se tem că vor fi concediaţi de la locurile lor de muncă, că îşi vor pierde salariile. Puterea statului nostru este nelimitată, demonică, [iar] oamenii au fost împinşi într-o depresie artificială”, a declarat Gabîşev pentru publicaţia independentă Sibir Realii în iulie 2019.

„Trebuie să existe un echilibru între puterea statului şi oameni. [...] Aşa că şamanul războinic a venit să restabilească acest echilibru”, a spus Gabîşev, întrebat despre scopul drumeţiei sale.

Deşi misiunea ambiţioasă a lui Gabîşev de a restabili democraţia şi de a reda puterea poporului a fost întreruptă de arestarea sa în Republica siberiană Buriatia la sfârşitul aceluiaşi an, el a reuşit să adune un grup de adepţi în timpul celor şapte luni petrecute pe drum şi a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

„A atras atât de mulţi oameni obişnuiţi de partea sa pentru că le-a verbalizat durerea”, a declarat Sargylana Kondakova de la Free Iacutia Foundation, un grup pentru drepturile indigenilor şi împotriva războiului din Saha, ţara natală a lui Gabîşev.

„Cu cât te îndepărtezi mai mult de Moscova, cu atât mai puternică este [resimţită] această durere a nedreptăţii”, a declarat Kondakova.

Potrivit avocatului lui Gabîşev, Alexei Prianişnikov, şamanul din Iacutia şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor cinci ani în spitale de psihiatrie, unde a fost supus unor tratamente care îi pun viaţa în pericol, în ciuda faptului că experţi medicali independenţi atestau sănătatea sa mintală.

Gabîşev, care a fost recunoscut ca deţinut politic de grupul pentru drepturile omului Memorial, a fost de acord în mod explicit să fie inclus în schimbul de prizonieri de la 1 august dintre Rusia şi Occident. Prianişnikov a spus că aceasta este singura speranţă a clientului său pentru libertate.

Dar numele şamanului a fost cumva uitat în timpul compilării iniţiale a listei prizonierilor politici ruşi şi a fost adăugat doar când era deja prea târziu, a declarat Prianişnikov pentru postul de ştiri Vot Tak din Polonia.

În ciuda absenţei sale prelungite din lumina reflectoarelor, „reputaţia lui Gabîşev nu a suferit deloc”, potrivit lui Kondakova de la Free Iacutia.

După invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei în 2022, cei care îl considerau odată pe şaman „un nebun” au început să vadă natura aparent profetică a cuvintelor sale şi motivaţiile care stau la baza dorinţei sale unice de a mărşălui spre Kremlin.

„A avut dreptate tot timpul. Nu ştim dacă este o coincidenţă sau dacă într-adevăr a avut nişte viziuni, premoniţii şi aşa mai departe. Dar el a prezis acest război”, a spus Kondakova.

„El chiar a profeţit că poporul Saha va fi şters de pe faţa pământului”, a spus ea, referindu-se la modul în care mobilizarea militară pentru războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat locuitorii republicii - inclusiv pe cei din mici comunităţi indigene.

De la arestarea sa, Gabîşev nu numai că a câştigat noi susţinători pe reţelele de socializare, dar a devenit, de asemenea, subiectul unor opere de artă, cântece şi al unui film documentar realizat de importanta regizoare Beata Bubenec, născută în Iacutia, care a avut premiera la Festivalul de Film One World din Cehia la începutul acestui an.

Totuşi, Gabîşev nu este singurul şaman autoproclamat a cărui popularitate a crescut în ultimii ani.

În Siberia, unde practicile şamanice sunt profund împletite cu tradiţiile indigene şi au fost păstrate în ciuda represiunii sovietice asupra religiei, mulţi se întorc la practicile spirituale ale strămoşilor lor.

„Există şamani care au cu adevărat un dar puternic şi care, de obicei, se ţin departe de oameni”, a declarat Sholbaana Kuular de la New Tuva, o mişcare anti-război şi anticolonială din Republica siberiană Tiva.

„Dar există şi şamani care au transformat-o într-o afacere, mai ales după începerea invaziei ruse la scară largă în Ucraina. Ei fac bani pe amulete militare şi ritualuri pentru păstrarea vieţii [soldaţilor]”, a spus Kuular.

Tivanii, un grup etnic turc originar din actuala republică Tiva, se numără printre grupurile etnice minoritare din Rusia afectate disproporţionat de mobilizarea militară şi sunt, de asemenea, suprareprezentaţi în rândul victimelor.

Cel puţin 10.000 de bărbaţi din Tiva - sau aproape 3% din întreaga sa populaţie - au fost trimişi pe linia frontului din Ucraina, a declarat Putin la începutul acestei luni.

Rudele acestor soldaţi se aliniază în mod regulat în faţa templelor budiste şi a birourilor şamanilor pentru a solicita ritualuri pentru protecţia spirituală a celor dragi, potrivit surselor New Tuva de pe teren.

Unii şamani siberieni au sprijinit public războiul din Ucraina, inclusiv Kara-ool Dopchun-ool din Tiva, care a fost ales şaman şef al Rusiei în 2018. Mulţi dintre ei, la rândul lor, organizează ritualuri publice menite să sprijine războiul şi să protejeze soldaţii.

De asemenea, ei se ocupă de clienţi individuali, deşi adesea pentru o taxă suplimentară - unii chiar afişează costurile serviciilor lor pe social media şi pe site-urile lor personale.

Dar, în timp ce situaţia dificilă a „şamanului războinic” Gabîşev a atras simpatia multor indigeni siberieni, alţii privesc cu îngrijorare popularitatea şamanismului pe timp de război.

Indigenii spun adesea că un şaman adevărat nu pune niciodată un preţ pe munca sa şi respinge structurile ierarhice ale religiilor recunoscute de legislaţia rusă.

„În Rusia lui Putin, [şamanismul] a fost abordat într-un mod distorsionat, vor să îl transforme într-un fel de afacere. Bineînţeles, îi condamn pe şamanii care susţin acest regim, pentru că [tot ceea ce fac] arată ca o bătaie de joc la adresa culturii noastre”, a declarat Kuular din New Tuva.

„Ei fac o mulţime de bani din suferinţa oamenilor”, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor