Dezvăluiri şoc: Trump ceruse pază suplimentară pentru a proteja Capitoliul în 6 ianuarie. Şeful Statului Major l-a refuzat

Un grup de protestatari în Rotonda Capitoliului SUA, Washington DC, 6 ianuarie 2021 (Saul Loeb/AFP via Getty Images)
Redacţia
26.09.2024

După ce ani de zile presa mainstream a difuzat informaţii eronate potrivit cărora fostul preşedinte Donald Trump nu ar fi făcut nimic pentru a proteja Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie 2021, noi transcrieri dezvăluie că preşedintele de atunci a fost singurul care a dorit securitate suplimentară, doar că cererile sale au fost refuzate, relatează American Greatness.

După cum a relatat Just The News, transcrierile arată că preşedintele Trump a ordonat oficialilor să „facă orice este necesar” pentru a proteja Capitoliul în ziua în care se certificau voturile electorale pentru alegerile din 2020, de teama protestelor împotriva rezultatelor suspecte şi probabil frauduloase ale alegerilor.

Transcrierile au fost înregistrate în timpul interviurilor cu oficiali guvernamentali de rang înalt în urma zilei de 6 ianuarie de către inspectorul general al Pentagonului. Unul dintre martorii-cheie a fost Mark Milley, fostul preşedinte al Statului Major Întrunit. În timpul interviurilor sale, Milley a recunoscut că, în timpul unei întâlniri din 3 ianuarie, preşedintele Trump aprobase deja utilizarea Gărzii Naţionale şi a trupelor active pentru menţinerea ordinii publice în capitala naţiunii pe 6 ianuarie.

„Preşedintele a spus doar: 'Hei, uită-te la asta. Pe data de 6 vor veni aici un număr mare de protestatari şi asiguraţi-vă că aveţi suficientă Gardă Naţională sau soldaţi pentru a vă asigura că este un eveniment sigur”, i-a amintit Milley inspectorului general.

Milley a spus apoi că Christopher Miller, care era secretar interimar al apărării la acea vreme, l-a asigurat pe preşedinte de planurile de securitate pentru acea zi: „Miller a răspuns spunând: 'Hei, avem un plan şi am acoperit totul'. Şi cam atât.”

Mai târziu, în acelaşi interviu, Milley a confirmat din nou că preşedintele Trump a fost cel care a insistat asupra unei securităţi sporite.

„A fost exact ceea ce tocmai am descris, şi anume: 'Hei, nu-mi pasă dacă folosiţi Garda, sau soldaţi, soldaţi activi, faceţi orice trebuie să faceţi. Doar asiguraţi-vă că este sigur'”, a continuat Milley.

Cu toate acestea, atunci când Miller a fost intervievat de inspectorul general, el a mărturisit că a refuzat să folosească securitate suplimentară de teama repercusiunilor politice.

„În niciun caz - în niciun caz nu voi trimite forţe militare americane la Capitoliu, punct”, a declarat Miller la acea vreme. Fostul secretar interimar a continuat spunând că oficialii au utilizat în schimb un proces interinstituţional pentru a veni cu un plan alternativ care să delege unele trupe ale Gărzii Naţionale DC pentru a dirija traficul, dar nu pentru a păzi de fapt Capitoliul; această propunere a fost sugerată de primarul oraşului Washington D.C., Muriel Bowser.

„Planul operaţional a fost acesta: să luăm Garda Naţională din D.C., să o ţinem departe de Capitoliu. Să punem - cererea, nu a fost cererea mea, Bowser şi departamentul ei de poliţie metropolitană au spus: 'Să punem Garda Naţională D.C. la punctele de control al traficului şi în staţiile de metrou pentru a elibera ofiţerii de poliţie acreditaţi care pot ieşi şi aresta oamenii'”, a explicat Miller.

Transcrierile interviurilor au fost publicate de preşedintele Subcomisiei de supraveghere a administraţiei din Camera Reprezentanţilor, republicanul Barry Loudermilk.

Dezvăluirile bombă îi dau dreptate preşedintelui Trump şi ridică şi mai multe întrebări cu privire la rolurile pe care oficiali precum Milley, Miller şi Bowser le-au jucat în perioada premergătoare protestului paşnic care s-a desfăşurat în interiorul Capitoliului, care de atunci a fost descris pe scară largă şi în mod fals drept o „insurecţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor