Kremlinul, îngrijorat de scăderea ratei natalităţii, pregăteşte o lege care să interzică ideologia "fără copii"

Viaceslav Volodin (Getty Images)
Redacţia
26.09.2024

Parlamentul rus lucrează la o lege care ar interzice ceea ce autorităţile consideră a fi promovarea dăunătoare a unui mod de viaţă fără copii, cu amenzi grele pentru „propaganda fără copii”, a declarat, marţi, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, transmite Reuters.

Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că parlamentarii au început să examineze legislaţia pentru a scoate în afara legii ceea ce el a descris ca fiind propaganda pe internet, în filme, în publicitate şi în mass-media care încurajează „un refuz conştient de a avea copii”.

Putin, care a prezentat Rusia drept un bastion al „valorilor tradiţionale” blocat într-o luptă existenţială cu un Occident decadent, a încurajat femeile să aibă cel puţin trei copii, afirmând că acest lucru va contribui la asigurarea viitorului ruşilor.

Problema a devenit mai urgentă pentru autorităţi după ce datele oficiale publicate luna aceasta au arătat că rata natalităţii din Rusia a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol, în timp ce rata mortalităţii a crescut, fără ca războiul Moscovei în Ucraina să se fi încheiat.

Volodin a acuzat ceea ce autorităţile au descris ca fiind „mişcarea fără copii” de devalorizare a instituţiei familiei printr-o ideologie pe care oficialii statului se tem că îndepărtează unele femei de dorinţa de a avea copii.

„Grupurile şi comunităţile de pe reţelele sociale arată adesea lipsă de respect faţă de maternitate şi paternitate şi agresivitate faţă de femeile însărcinate şi copii, precum şi faţă de membrii familiilor numeroase. O familie prietenoasă şi numeroasă este baza unui stat puternic”, a declarat Volodin.

El a menţionat că proiectul de lege prevede amenzi de până la 400.000 de ruble (4.300 USD) pentru persoanele găsite vinovate că promovează ideea de familie „fără copii”, amenzi de 800.000 de ruble (8.602 USD) pentru funcţionarii de stat şi amenzi de până la 5 milioane de ruble (53.763 USD) pentru companii.

Reacţie mixtă

Anunţul pe canalul său oficial de Telegram a fost salutat de unii ruşi. Un comentator, Arsen, a numit conceptul de a nu avea copii „un rău venit din Occident”.

Unii au adoptat o poziţie mai critică.

„Nu există o astfel de mişcare (fără copii). Şi, în general, depinde de un cuplu dacă să aibă sau nu copii”, a spus Ilia, un alt comentator.

Denis, un alt comentator, a spus: „Poate că pot fi create condiţii de viaţă demne şi atunci nu mai este nevoie să le interzici. Nu există nicio certitudine cu privire la viitorul copiilor.”

Întrebat vinerea trecută despre o eventuală interdicţie a ideologiei „fără copii”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că este prea devreme pentru comentarii, dar că Rusia are nevoie de iniţiative pentru a creşte rata natalităţii.

„Creşterea ratei natalităţii este una dintre priorităţile principale ale întregului guvern şi ale întregii ţări”, a declarat Peskov, care în iulie a calificat problema drept „catastrofală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor