Surse: Rusia ar avea un proiect secret de drone de război în China [Reuters]

Dronă chineză
Redacţia
26.09.2024

Rusia a înfiinţat un program de arme în China pentru a dezvolta şi a produce drone de atac cu rază lungă de acţiune pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a doua surse dintr-o agenţie europeană de informaţii şi documentelor analizate de Reuters.

IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat şi a testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China, cu ajutorul specialiştilor locali, potrivit unuia dintre documente, un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an, prezentându-şi activitatea.

Într-o actualizare ulterioară, Kupol a declarat Ministerului Apărării că a reuşit să producă drone, inclusiv G3, la scara largă, la o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi utilizate în „operaţiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru război.

Kupol, Almaz-Antey şi Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol. Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru sursa citată că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect, adăugând că ţara are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, un think-tank de apărare cu sediul la Londra, a declarat că livrarea de UAV-uri din China către Rusia, dacă se confirmă, ar fi o evoluţie semnificativă.

„Dacă vă uitaţi la ceea ce se ştie că a livrat China până acum, a fost vorba în cea mai mare parte de bunuri cu dublă utilizare - au fost componente, sub-componente, care ar putea fi utilizate în sisteme de arme. Acesta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puţin în sursa deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme de arme întregi”, a declarat el.

Cu toate acestea, Samuel Bendett, membru senior adjunct la Centrul pentru o nouă securitate americană (CNAS), un think-tank cu sediul la Washington, a declarat că Beijingul ar ezita să se expună sancţiunilor internaţionale pentru că a ajutat maşina de război a Moscovei şi că sunt necesare mai multe informaţii pentru a stabili că China găzduieşte producţia de drone militare ruseşti.

Departamentul de Stat al SUA şi guvernul ucrainean nu au răspuns la solicitările de comentarii. Oficialii americani şi-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea cu privire la ceea ce au considerat a fi sprijinul Chinei pentru maşinăria de război a Rusiei, refuzând să ofere detalii.

G3 poate parcurge aproximativ 2.000 km cu o sarcină utilă de 50 kg, potrivit rapoartelor Kupol către minister. Eşantioane din G3 şi alte modele de drone fabricate în China au fost livrate la Kupol în Rusia pentru teste suplimentare, din nou cu implicarea experţilor chinezi, au spus aceştia.

Documentele nu identifică specialiştii chinezi în drone implicaţi în proiectul descris, iar Reuters nu a putut determina identitatea acestora.

Kupol a primit şapte drone militare fabricate în China, inclusiv două G3, la sediul său din oraşul rus Ijevsk, potrivit a două documente separate care sunt facturi trimise către Kupol în vară de o firmă rusă despre care cele două surse europene de informaţii au spus că serveşte drept intermediar cu furnizorii chinezi. Facturile, dintre care una solicită plata în yuani chinezi, nu specifică datele de livrare şi nu identifică furnizorii din China.

Cele două surse din serviciile de informaţii au declarat că livrarea eşantioanelor de drone la Kupol a fost prima dovadă concretă pe care agenţia lor a găsit-o cu privire la livrarea către Rusia a unor UAV-uri întregi fabricate în China, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Aceştia au solicitat ca nici ei, nici organizaţia lor să nu fie identificaţi din cauza caracterului sensibil al informaţiilor. Aceştia au solicitat, de asemenea, ca anumite detalii legate de documente să nu fie divulgate, inclusiv datele exacte ale acestora.

Standarde duble

Sursele au arătat cinci documente în total, inclusiv două rapoarte Kupol către minister în prima jumătate a anului şi cele două facturi, pentru a-şi susţine afirmaţiile privind existenţa unui proiect rusesc în China pentru fabricarea de drone pentru a fi utilizate în Ucraina. Programul nu a fost raportat anterior.

Rapoartele lui Kupol către minister nu au oferit locaţii mai precise pentru site-urile legate de proiect. De asemenea, nu s-a putut determina dacă Ministerul Apărării a dat undă verde companiei pentru a continua cu producţia în serie propusă.

Beijingul a negat în repetate rânduri că China sau companiile chineze ar fi furnizat Rusiei arme pentru a fi utilizate în Ucraina, afirmând că ţara rămâne neutră. Ca răspuns la întrebările pentru acest articol, Ministerul de Externe a declarat că poziţia Chinei prezintă un contrast cu alte naţiuni cu „standarde duble privind vânzările de arme”, despre care a spus că au „adăugat combustibil la flăcările crizei ucrainene”.

Ministerul a declarat la începutul acestei luni că nu există restricţii internaţionale privind comerţul Chinei cu Rusia, răspunzând unui raport conform căruia Kupol a început să producă drona militară cu rază lungă de acţiune Garpiya-A1 în Rusia folosind motoare şi piese chinezeşti.

Noile documente raportate aici indică faptul că societatea de stat Kupol a mers mai departe, achiziţionând UAV-uri complete din China.

Atât Rusia, cât şi Ucraina se grăbesc să îşi sporească producţia de drone, care au devenit arme extrem de eficiente în război.

David Albright, un fost inspector ONU în domeniul armelor care conduce grupul de cercetare Institute for Science and International Security şi care a efectuat lucrări ample privind cooperarea dintre China şi Rusia în domeniul producţiei de drone, a declarat că Kupol ar putea evita sancţiunile occidentale împotriva Rusiei prin înfiinţarea unei unităţi de producţie în China, unde ar putea avea acces la cipuri avansate şi expertiză.

Dar Bendett de la CNAS a declarat că Beijingul are motive să meargă cu grijă: „Existenţa oficială a unei fabrici care construieşte UAV-uri pentru ruşi expune China la unele dintre cele mai severe efecte ale sancţiunilor, astfel încât nu este clar în ce măsură China ar fi dispusă să se expună”.

Comparabilă cu drona U.S. REAPER?

G3 este o versiune îmbunătăţită a dronei Garpiya-A1, conform rapoartelor lui Kupol trimise Ministerului Apărării. Potrivit acestora, ea a fost reproiectată de experţi chinezi pe baza schiţelor Garpiya-A1.

Kupol a declarat că, în termen de opt luni, proiectul din China va fi gata să producă o dronă de atac REM 1 concepută de chinezi, cu o sarcină utilă de 400 kg. Cele două surse europene de informaţii au declarat că acest sistem ar fi similar cu drona americană Reaper.

Sursele au declarat că o altă firmă rusă de apărare numită TSK Vektor a acţionat ca intermediar între Kupol şi furnizorii chinezi în cadrul proiectului. Acestea au afirmat că firmele ruseşti au lucrat cu o companie chineză numită Redlepus TSK Vector Industrial, cu sediul în Shenzhen, fără a preciza rolul Redlepus.

TSK Vektor şi Redlepus nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un document separat dezvăluie planuri care implică Kupol, TSK Vektor şi Redlepus de a înfiinţa un centru comun ruso-chinez de cercetare şi producţie de drone în zona economică specială Kashgar din provincia chineză Xinjiang.

Reuters afirmă că nu a putut stabili cine a produs documentul, care purta logo-urile celor trei companii, sau să identifice destinatarul. Potrivit documentului, „Advanced UAV Research and Manufacturing Base”, cu o suprafaţă de 80 de hectare, ar putea produce 800 de drone pe an. Nu a fost precizat niciun calendar privind momentul în care aceasta va fi operaţională.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa a primit aproximativ 140.000 de drone în 2023 şi că Moscova intenţionează să crească acest număr de zece ori în acest an.

„Cine reacţionează mai rapid la solicitările de pe câmpul de luptă câştigă”, a declarat el la o întâlnire din Sankt Petersburg despre producţia de drone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor