Putin face doctrina nucleară a Rusiei mai permisivă, ameninţând mai mult Occidentul care sprijină Ucraina

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
26.09.2024

Într-un moment în care Occidentul - în special SUA şi Marea Britanie - încă se mai gândeşte dacă să permită forţelor ucrainene să atace teritoriul rus cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acţiune furnizate de NATO, preşedintele Vladimir Putin tocmai a făcut o declaraţie cu privire la doctrina nucleară a ţării sale, informează Zero Hedge.

Miercuri, Putin a coborât foarte clar pragul privind utilizarea armelor nucleare de către forţele strategice ruse. Într-un discurs televizat adresat Consiliului de Securitate al Rusiei, el a declarat că doctrina nucleară a fost revizuită în mod eficient în lumina „apariţiei unor noi surse de ameninţări şi riscuri militare pentru Rusia şi aliaţii noştri”.

El a continuat să descrie faptul că, în cazul în care puterile occidentale ajută o altă naţiune într-un atac major pe teritoriul Rusiei, aceleaşi puteri occidentale vor fi, de asemenea, considerate responsabile. Acest lucru poate declanşa lansarea nucleară rusă, conform noii doctrine. Aceasta coboară ştacheta pentru ceea ce poate fi considerat o „ameninţare existenţială” împotriva Rusiei şi a populaţiei sale.

„Versiunea actualizată a documentului propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat fără arme nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat cu arme nucleare, să fie considerată drept un atac comun asupra Federaţiei Ruse”, a declarat Putin, potrivit unei traduceri din limba rusă.

Deşi nu a afirmat că acest lucru ar da în mod automat undă verde capacităţii Rusiei de a răspunde cu arme nucleare, el a menţionat că pragul pentru utilizarea acestora ar fi atins pe baza unor „informaţii fiabile cu privire la o lansare masivă de mijloace de atac aerospaţial şi trecerea acestora peste frontiera noastră de stat”.

El a inclus apoi apărarea Bielorusiei ca fiind parte a schimbării: „Ne rezervăm dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune împotriva Rusiei şi a Bielorusiei ca membru al statului Uniunii”, a declarat Putin.

Sincronizarea acestei modificări dramatice şi grave a politicii nucleare vizează, fără îndoială, vizita lui Zelenski în Statele Unite, unde acesta prezintă „planul de victorie” al Ucrainei separat preşedintelui Biden, vicepreşedintei Kamala Harris, precum şi lui Donald Trump.

Zelenski a subliniat că o componentă-cheie a acestui plan este ridicarea de către Occident a tuturor restricţiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune. Atacurile transfrontaliere cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei au fost deja oarecum devastatoare, având în vedere că zeci de depozite de petrol şi gaze, aerodromuri şi depozite de muniţii au fost lovite pe parcursul mai multor luni.

Cu câteva zile în urmă, Biden a răspuns că „nu” - nimic nu s-a schimbat încă în ceea ce priveşte politica Washingtonului în toate acestea. Declaraţiile de miercuri ale lui Putin sunt menite să menţină presiunea asupra SUA pentru ca aceasta să nu dea undă verde Kievului pentru utilizarea unor sisteme precum ATACMS (Army Tactical Missile System) sau Storm Shadows britanic.

Chiar dacă Biden rezistă impulsului de a escalada şi mai mult în faţa noilor avertismente nucleare ale lui Putin, rămâne de văzut ce va face următoarea administraţie, indiferent cine va ocupa Casa Albă. Trump, în special, a fost singurul candidat care a afirmat ferm că SUA trebuie să acorde prioritate negocierilor de pace pentru a pune capăt urgent războiului. Este de aşteptat ca Harris să continue politicile lui Biden, care au dus la o alunecare continuă a escaladării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor