Tragedie istorică: căderea regatului Tubo
alte articole
Tibetul de astăzi a fost odată cunoscut în China antică pe numele Tubo. Suntsen Gampo a fost primul care a creat Regatul puternic Tubo şi a devenit primul Tsanpo (rege Tibetan). În timpul domniei lui Suntsen Gampo, acest regat era atât de prosper încât împăratul Taizong al dinastiei Tang a decis să-l căsătorească cu una dintre fiicele sale, Prinţesa Wencheng.
Prinţesa Wencheng a sosit în Tibet cu o statuie a lui Budda Shakyamuni şi a ordonat construirea de mănăstiri budiste în Lhasa. Meşteşugarii care o însoţeau, au început să construiască mănăstiri, iar călugării budişti au început să traducă scripturile. Astfel, budismul s-a răspândit în Tibet. Trei regi tibetani, inclusiv Suntsen Gampo (617-698 e.n.), Deutsen Trisun (742 -798 e.n.) şi Trimaran Ralpachen (806-841 e.n.) - toţi au fost budişti şi au făcut mult pentru răspândirea budismului în Tibet.
Cu înflorirea budismului în Tibet, regatul Tubo a devenit tot mai puternic şi forţa sa militară a devenit aproape comparabilă cu cea a dinastiei Tang. În 836 e.n., regele tibetan Trimaran Ralpachen a fost ucis de fratele său, Lang Dharma, care a uzurpat puterea după aceea. Lang Dharma, fiind urmaş al credinţei Bon, se opunea budismului. El a început persecuţia budiştilor, ca urmare budismul din Tibet a decăzut.
Trimaran Ralpachen a fost cel de-al treilea mare conducător spiritual al Tibetului. Tatăl său, Saenaleg, a avut cinci fii: Tsanmu, Lan Dharmua, Trimaran Ralpachen, Lhatsze şi Lhundup. Fiul cel mare a devenit călugăr, iar ultimii doi au murit în copilărie. Lang Dharma a fost al patrulea fiu. Potrivit datelor istorice tibetane, Lang Dharma a fost omul care "a iubit carnea şi alcoolul". El era un om "crud, beligerant şi fără inima de a-i ajuta pe alţii". Este cunoscut pentru încercarea de a distruge budismul în Tibet, pur şi simplu pentru că agrea shamanismul (sau Bon, în tibetană).
După ce Lang Dharma şi-a ucis fratele Trimaran Ralpachen şi a acaparat puterea, a distrus mănăstiri budiste, a ucis mulţi călugări, pe alţii i-a forţat să trăiască o viaţă lumească şi, adesea, îi chema la armată. De asemenea, a interzis toate ritualurile budiste şi a dispus să fie eliminate toate statuile budiste din mănăstiri, să fie mutilate, bătute în cuie şi aruncate în râu. Aceeaşi soartă ar fi putut avea şi statuia lui Budda Sakyamuni, care a fost adusă de Prinţesa Wencheng, dar fiind prea grea pentru a fi transportată, a fost doar ascunsă.
Lang Dharma a defăimat-o pe Prinţesa Wencheng, spunând tibetanilor, că este reîncarnarea Rakshasi, astfel încercând să discrediteze budismul (în mitologia hindusă Rakshasi înseamnă creaturi malefice, ostile oamenilor). El a ordonat ca frescele lui Budda din mănăstirile budiste să fie înlocuite cu imagini de tibetani beţi. A distrus, de asemenea, toate scripturile budiste, doar câteva dintre acestea supravieţuind distrugerii.
Consecinţele persecutării budismului au afectat aproximativ cinci generaţii. Unii istorici au atribuit-o declinului puterii politice. Lang Dharma, care şi-a ucis fratele, Trimaran Ralpachen, a fost, de asemenea, ucis în Lhasa în 842 e.n.. Regatul Tubo, creat în 127 î.Hr., s-a prăbuşit odată cu moartea lui Lang Dharma, ultimul din Tsanpo.
După moartea lui Lang Dharma, două concubine, sprijinite de familia imperială, aspirau la tron pentru fiii lor şi au împărţit curtea imperială în două tabere. În timpul domniei nepoţilor lui Lang Dharma, două curţi imperiale au trecut prin răscoala robilor şi poporului în masă. Regatul Tubo, care cândva concura cu dinastia Tang, cea mai prosperă din toate dinastiile chineze în materie de cultură, bogăţie şi putere militară, avea să intre în declin.
Începând din momentul prăbuşirii Regatului Tubo, Tibetul a fost lipsit de putere. Toate regatele ulterioare tibetane, cum ar fi Regatul Buran, Guge şi Ladakh, s-au aflat sub jurisdicţia dinastiilor chineze şi se supuneau unui departament special. Cultura tibetană, astfel, a ajuns în declin.
Acesta este doar unul din numeroasele cazuri din istoria Chinei când suveranul antic, exprimând lipsă de respect faţă de Budda sau persecutând budismul, a suferit consecinţe grave şi şi-a condus poporul către o soartă tragică.