Peşterile sacre din Piyang, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Pământ
alte articole
Tibetul, unul dintre locurile cele mai misterioase ale omenirii, păstrează numeroase secrete ale unui trecut îndepărtat, în mod obişnuit, inaccesibil turiştilor. Printre acestea se numără Peşterile Piyang, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Tibet, situate în partea de vest a ţării, în apropierea Muntelui Kailash, care s-ar traduce Muntele de Cristal, de la cuvântul kēlāsa (cristal) din limba sanscrită.
„La Piyang există peste 1.100 de peşteri de diferite forme şi dimensiuni, dintre care unele sunt în mod clar situri rezidenţiale, în timp ce altele sunt, probabil, peşteri folosite pentru meditaţie“, explică arheologul american Mark Aldenderfer, profesor la Universitatea din California.
Lucrările de excavare efectuate în situl Piyang, în colaborare cu un grup de arheologi chinezi, au reprezentat încercarea de a demonstra veridicitatea surselor documentare.
„Având prea puţine cunoştinţe cu privire la budismul tibetan antic, am fost norocoşi să putem colabora cu Huo Wei şi Li Yongxian, doi arheologii din cadrul departamentului de istorie al Universităţii Sichuan din Chengdu. Din câte ştiu, este prima colaborare dintre arheologii chinezi şi occidentali din Tibet", spune Aldenderfer.
Peşterile Piyang nu sunt singurul complex de explorare. Multe alte situri similare sunt răspândite pe platoul enigmatic al Tibetului. Unele au fost sculptate de forţe ale naturii, altele sunt evident de origine artificială, dar cu siguranţă sunt foarte vechi. Oamenii au început să trăiască în această zonă din Tibet în urmă cu 21.000 de ani, deci este foarte probabil că există mai multe artefacte îngropate în peşteri tibetane, tuneluri şi alte zone misterioase, rămase neexplorate.
Conform tradiţiilor locale, peşterile au fost folosite dintr-o perioadă foarte îndepărtată, pe când zeităţile trăiau pe pământ. Din acest motiv, multe temple au fost construite în apropiere şi întreaga regiune este considerată sacră de către localnici.
Este posibil să admiraţi multe picturi preistorice, picturi murale, sculpturi şi nişe decorate cu picturi valoroase. Dar obiectivul real al arheologilor este descoperirea unui document antic, pe care nimeni nu l-a identificat încă.
Complexul Piyang acoperă o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi, iar explorarea sa este extrem de complexă. "Începem să înţelegem adevărata importanţă a peşterilor sacre din Tibet", explică Aldenderfer.
"Vastitatea regiunii necesită eforturi imense. În plus, faptul că este un teren considerat sacru creează multe probleme privind accesul la situri de interes arheologic. Odată, peşterile erau o destinaţie pentru pelerinaje, dar astăzi situl este închis publicului".
Numai în timp şi cu multă răbdare arheologii vor avea posibilitatea să dezvăluie secretele Peşterilor Sacre din Piyang.
Sursa: scientiantiquitatis