Activist tibetan primeşte cinci ani de închisoare în China
Un tribunal din districtul autonom tibetan Yushu din nord-vestul Chinei a pronunţat verdictul pe 22 mai, Tashi Wangchuk fiind acuzat de "instigare la separatism" a declarat avocatul lui Tashis Liang Xiaojun Agenţiei France-Presse. Activistul a militat pentru păstrarea limbii tibetane.
Potrivit informaţiilor lui Liang, verdictul instanţei s-a bazat în primul rând pe declaraţiile activistului într-un documentar al publicaţiei New York Times. În acest documentar, el a făccut apel pentru păstrarea limbii tibetane, care în opinia sa este ameninţată, şi a denunţat „sacrificarea sistematică a culturii noastre”. În acelaşi timp, el a spus că vrea să-şi documenteze apelul pe baza dreptului chinez.
După publicarea documentaţiei, Tashi a fost arestat de autorităţile chineze şi începând cu ianuarie 2016, el nu a mai avut niciun contact cu rudele sale. În documentaţie, Tashi a anunţat că se sinucide în cazul în care va fi arestat.
Amnesty Internaţional a descris verdictul drept o „nedreptate grosolană”. Tashi a atenţionat în mod paşnic de pericolul distrugerii sistematice a culturii tibetane”.
China controlează Tibetul din anii '50. Dalai Lama, şeful spiritual al Tibetului, trăieşte în exil în India de la o răscoală populară eşuată din Tibet în 1959. Tibetanii acuză opresiunea religioasă şi marginalizarea din punct de vedere social.
În Tibet, regimul chinez reprimă cultura tibetană susţinând că limba acestora este redundantă în întreaga societate, susţine Administraţia centrală tibetană.
Grupurile de apărare a drepturilor omului acuză China de abuzuri grave în regiune. Mai mult decât atât, peste 120 de tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de politica represivă a PCC.