Dezvăluiri privind aditivii alimentari. Ce se ascunde în spatele lanţului alimentar din America
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas, Dallas, au descoperit recent că un aditiv alimentar obişnuit poate face carnea translucidă - la propriu. Aplicarea unei soluţii de tartrazină, un colorant alimentar galben, pe pielea unor şoareci vii a permis oamenilor de ştiinţă să vadă prin pielea acestora, în ţesuturile de dedesubt, oferind astfel o alternativă simplă şi necostisitoare la tehnologiile imagistice convenţionale precum ultrasunetele.
Prin pielea care acoperă craniul, oamenii de ştiinţă au putut observa direct vasele de sânge de pe suprafaţa creierului murin, iar prin pielea abdomenului au observat organele interne şi chiar procesul cunoscut sub numele de peristaltism, contracţiile care mişcă alimentele prin tubul digestiv.
Destul de tare, nu-i aşa?
Fizica din spatele acestei descoperiri nu este de fapt atât de complicată. Practic, atunci când este adăugată în apă, tartrazina modifică indicele de refracţie al apei—modul în care aceasta refractă lumina—astfel încât să se potrivească cu indicele de refracţie al moleculelor precum lipidele din piele, reducând gradul în care lumina este dispersată în timpul trecerii prin piele. În loc să fie dispersată, lumina călătoreşte drept şi fără deviere, ceea ce înseamnă că poţi vedea ce se află de cealaltă parte.
Procesul este complet reversibil. Durează doar câteva minute, soluţia de tartrazină poate fi îndepărtată prin spălare, iar atunci când este îndepărtată, efectele dispar. Partea de tartrazină care este absorbită de piele este metabolizată şi excretată prin urină.
Următorul obiectiv al cercetătorilor este de a testa soluţia pe oameni. Pielea umană este de aproximativ 10 ori mai groasă decât cea a unui şoarece, astfel încât este probabil să fie necesară o doză mai mare şi nu este clar dacă metoda de administrare - doar frecarea produsului pe piele - va fi adecvată.
O descoperire miraculoasă, cu siguranţă, şi una care, fără îndoială, va aduce beneficii medicinei. Dar este, de asemenea, o reamintire a unui adevăr neplăcut şi periculos cu privire la aprovizionarea cu alimente în America de astăzi: este plină de substanţe despre ale căror proprietăţi şi siguranţă nu ştim practic aproape nimic. Există mii şi mii de aditivi - texturizanţi, coloranţi, humectanţi, antifungici, agenţi antiaglomeranţi, conservanţi - în alimentele americanilor, care nu au fost niciodată testaţi independent de către Food and Drug Administration (FDA) sau de către oameni de ştiinţă care nu sunt angajaţi ai companiilor care produc aceste substanţe chimice şi le adaugă în alimentele lor.
După cum descoperim, mulţi dintre aceşti aditivi - cei despre care ştim şi pe care am început să îi testăm - se dovedesc a fi extrem de nocivi, având legături cu fiecare afecţiune cronică pe care aţi putea să o numiţi, de la cancer şi obezitate la afecţiuni neurologice şi comportamentale precum Alzheimer şi autism. Tartrazina, care se găseşte în Twinkies, Mountain Dew, bomboane şi cereale, printre alte alimente, a fost asociată cu hiperactivitatea la copii şi cancer. În Uniunea Europeană, alimentele care conţin tartrazină trebuie să poarte o etichetă de avertizare: „Poate avea un efect negativ asupra activităţii şi atenţiei la copii”.
Sună absurd - nebunesc, de fapt - dar nu este vorba de o eroare sau de un sistem organizat de înşelăciune corporativă. Nu vorbim despre companii care mint autorităţile de reglementare sau care acţionează dincolo de limitele legii. Nu, totul este legal. Sistemul are chiar şi un nume. FDA îl numeşte „general recunoscut ca sigur” sau „GRAS” pe scurt.
Sistemul GRAS a fost introdus pentru prima dată de FDA în 1958, după adoptarea amendamentelor privind aditivii alimentari, pentru a „proteja” aditivii care erau deja utilizaţi în alimente. Noile reglementări privind aditivii erau menite să garanteze că ingredientele capabile să provoace daune pe termen lung nu intră niciodată în alimentaţie, dar s-a întâmplat ceva foarte diferit. Desemnarea GRAS s-a transformat într-un sistem care a permis întreprinderilor să introducă şi să testeze ele însele aditivii fără ca FDA să fie vreodată sesizată.
Acest lucru s-a întâmplat în mare parte pentru că FDA pur şi simplu nu a putut ţine pasul cu cererile companiilor de a-şi testa noii aditivi pentru categoria în creştere a alimentelor prelucrate. Astfel, companiile au început să testeze ele însele aditivii şi să îi adauge la produsele lor alimentare, fără nicio consultare cu autoritatea de reglementare.
Companiile au procedat astfel timp de decenii şi, în loc să intervină pentru a-şi impune autoritatea, FDA a făcut ceea ce ar fi făcut orice organizaţie cu personal insuficient şi compromisă fără speranţă: A ales pur şi simplu să regularizeze procesul, care a fost finalizat în 2016.
Conform unui studiu, din 2000, au existat doar 10 cereri adresate FDA pentru aprobarea completă a unui nou aditiv alimentar, dintr-un total de 766 care au fost adăugaţi în aprovizionarea alimentară americană. Ceilalţi 756 au fost etichetaţi drept "siguri" chiar de producătorii înşişi, în secret.
Astfel, am ajuns într-o situaţie în care o companie poate produce un nou aditiv alimentar, să decidă că este sigur prin orice mijloace şi apoi să îl introducă pe piaţă fără niciun control din partea FDA. Aşa cum am spus, nimeni nu cunoaşte cantitatea exactă, dar o estimare obişnuită este că există până la 10.000 de aditivi alimentari utilizaţi în Statele Unite, comparativ cu aproximativ 2.000 - toate cantităţile cunoscute, prin contrast - care sunt permise în UE.
Din fericire, FDA şi sistemul GRAS sunt acum în vizorul lui Robert F. Kennedy Jr. care a fost însărcinat de preşedintele ales Trump să facă America sănătoasă din nou.
„Războiul FDA împotriva sănătăţii publice este pe cale să se încheie”, a declarat Kennedy într-un Tweet luna trecută.
El a enumerat o serie întreagă de compuşi şi tratamente pe care susţine că FDA le-a suprimat, de la psihedelice şi peptide la „soare, exerciţii fizice, nutraceutice şi orice altceva care promovează sănătatea umană şi nu poate fi brevetat de Pharma”.
„Dacă lucraţi pentru FDA şi faceţi parte din acest sistem corupt, am două mesaje pentru dumneavoastră: 1. Păstraţi-vă înregistrările şi 2. Faceţi-vă bagajele!”, a continuat el.
Impresionant.
Deşi Trump nu a specificat încă exact ce rol va juca Kennedy în noua administraţie, Kennedy însuşi a precizat deja că alte priorităţi, pe lângă reforma radicală a unor agenţii precum FDA, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Departamentul Agriculturii al Statelor Unite, vor include fluorizarea apei, vaccinările, poluarea mediului şi alimentele procesate. Acesta este un program cuprinzător, iar dacă Kennedy poate face schimbări semnificative în toate aceste domenii în patru ani, el va face un serviciu enorm poporului american şi sănătăţii acestuia.
Dacă cineva poate să afle de ce americanii sunt atât de bolnavi, acela este Robert F. Kennedy Jr., un om care a petrecut decenii făcând campanie pe teme de mediu şi sănătate, a suferit pierderi personale şi a fost defăimat de opinia publică, dar a continuat. El cunoaşte la fel de bine ca oricine corupţia care se ascunde sub faţada sănătăţii publice în America, iar acum, în sfârşit, este în măsură să facă ceva în această privinţă.
Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al The Epoch Times.