China distruge un centru al Budismului Tibetan
alte articole
Grupul cu sediul în Londra susţine că angajaţii guvernului chinez au început joi să evacueze rezidenţii centrului budist din Tibet şi apoi au folosit echipamente grele pentru a distruge structurile care găzduiau aproximativ 10.000 de călugări şi călugăriţe.
Un oficial guvernamental local a declarat joi, pentru Associated Press, că respectivul complex este renovat şi nu distrus, fără a oferi mai multe detalii. Oficialul nu şi-a dat numele întreg, susţinând că nu este autorizat să comunice cu mass media.
Conform activiştilor, autorităţile locale din provincia chineză Sichuan au publicat, în luna iunie, o dispoziţie de reducere cu jumătate a numărului de călugări şi călugăriţe care locuiesc acolo, urmărind să se ajungă la 5.000. Autorităţile au invocat temeri privind supraaglomerarea.
Echipe guvernamentale chineze au evacuat mii de călugări în anul 2001, dar complexul din districtul rural Sertar, în Kardze, estul Tibetului, a continuat să se dezvolte semnificativ în anii care au urmat.
Înfiinţată în 1980, academia Larung Gar atrage mii de călugări budişti tibetani şi călugăriţe care doresc să studieze, pe termen lung şi scurt, aspectele ezoterice ale acestei religii. În mod tipic, călugării şi călugăriţele se stabilesc într-o aşezare de munte întinsă şi formată din mii de căsuţe din lemn.
China a anexat Tibetul cu aproximativ 60 de ani în urmă şi l-a numit o “provincie autonomă” ce face parte din teritoriul chinez. Dar mulţi exilaţi tibetani acuză Beijingul de suprimarea deliberată a religiei şi culturii lor budiste prin distrugerea lăcaşurilor religioase şi relocarea a milioane de etnici chinezi Han în teritoriul himalayan.