Tensiuni între Brasilia şi Caracas. Lula da Silva, acuzat de tertirpuri pentru a împiedica intrarea Venezuelei în BRICS

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. (Captură Foto)
Redacţia
27.10.2024

Un oficial venezuelean de rang înalt l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva că a simulat un accident pentru a nu participa la un summit la care Brasilia a pus veto intrării Caracasului în organizaţia BRICS.

„Surse directe apropiate Braziliei mă informează că preşedintele Lula da Silva a înscenat un presupus accident pentru a-l folosi drept alibi pentru a nu participa la summitul BRICS şi că a fost o înşelătorie pentru a perpetua veto-ul împotriva Venezuelei”, a declarat procurorul general Tarek William Saab pe reţelele sociale.

Venezuela conta să fie admisă în grupul BRICS în timpul recentului său summit din oraşul rus Kazan.

Citiți și Preşedintele brazilian Lula da Silva îşi anulează deplasarea la două summituri ONU după ce s-a lovit la cap

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta pentru a include Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

O sursă oficială braziliană a declarat că Lula şi-a anulat călătoria la Kazan la sfatul medicilor, după ce s-a rănit la cap într-un accident acasă. Trei zile mai târziu, el a fost declarat apt să se întoarcă la muncă.

Oficiali ai Ministerului de Externe al Braziliei au reprezentat ţara la Kazan.

Citiți și Preşedintele brazilian îşi anulează călătoria la BRICS după o hemoragie cerebrală minoră în urma unei căzături

Saab a declarat că zvonurile cu privire la un accident înscenat „par, din păcate, să fie confirmate de o înregistrare video în care se vede preşedintele Lula într-o stare bună de sănătate... zâmbind şi nevătămat”.

Saab a adăugat: „Ar trebui deschisă o anchetă”.

Caracasul a reacţionat furios la veto-ul brazilian, afirmând într-o declaraţie că acesta reprezintă un act „ostil” şi „imoral”.

Cu toate acestea, în mod notabil, Caracasul a atacat Ministerul brazilian de Externe, nu pe Lula.

Citiți și Preşedintele brazilian îndeamnă BRICS să creeze metode alternative de plată

Un consilier al lui Lula, fostul ministru de Externe Celso Amorim, a atribuit veto-ul unei „încălcări a încrederii” de către Venezuela.

Acesta a declarat că liderul venezuelean Nicolas Maduro i-a promis lui Lula că va publica rezultatele detaliate ale alegerilor din 28 iulie, dar încă nu a făcut-o.

Opoziţia venezueleană a afirmat că aceste rezultate ar arăta că Maduro a fost învins cu uşurinţă de Edmundo Gonzalez Urrutia, care a fugit în Spania în septembrie, după ce a fost emis un mandat de arestare pe baza a ceea ce opoziţia numeşte acuzaţii inventate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor