Armata SUA publică un raport modificat privind un incident din timpul vizitei lui Trump la Cimitirul Arlington

Fostul preşedinte Donald Trump depune o coroană de flori, în timpul unei ceremonii la Mormântul Soldatului Necunoscut din Arlington, Virginia, pe 26 august. (Anna Moneymaker/Getty Images)
Caden Pearson
27.10.2024

Armata SUA a publicat, vineri, un raport cu multe modificări referitor la o presupusă altercaţie în timpul vizitei fostului preşedinte Donald Trump la Cimitirul Naţional Arlington în luna august.

Potrivit mai multor rapoarte, la 26 august, un angajat al cimitirului a încercat să împiedice campania Trump să facă fotografii şi înregistrări video în secţiunea 60, unde sunt înmormântaţi soldaţii ucişi recent în Afganistan şi Irak. O declaraţie a armatei americane la momentul respectiv menţiona că angajatul a fost „brusc dat la o parte”.

Trump se afla acolo pentru comemorarea victimelor atacului de pe aeroportul din Kabul, în urma căruia au fost ucişi 13 membri ai serviciilor americane.

Şapte pagini de material modificat au fost publicate ca răspuns la o cerere în temeiul Legii privind libertatea de informare depusă de grupul non-profit American Oversight, cu sediul la Washington, ca parte a unui proces în curs.

Raportul modificat al incidentului clasifică presupusa infracţiune drept „agresiune simplă”. Acesta descrie o presupusă altercaţie fizică între un angajat al cimitirului şi asistenţii lui Trump.

O scurtă descriere spune că un individ s-a angajat „cu ambele mâini ale lui [modificat] în timp ce încerca să treacă de [modificat] nu a avut nevoie de asistenţă medicală la faţa locului şi a refuzat ulterior când i s-a oferit. [Modificat] a dat o declaraţie sub jurământ pe un formular DA 2823 şi a declarat că [modificat] nu a dorit să depună plângere. Ancheta continuă de către secţia de investigaţii a Poliţiei JBMHH”.

Declaraţia sub jurământ a incidentului, făcută la ora 13:45 pe 26 august, este modificată în întregime.

Ca răspuns la rapoartele care detaliau incidentul şi care citau surse anonime, campania Trump a emis o declaraţie în care acuza angajatul cimitirului că a avut un „episod de tulburare mintală” şi că a încercat să „blocheze fizic membrii echipei preşedintelui Trump în timpul unei ceremonii foarte solemne”.

Armata i-a luat apărarea angajatului, menţionând că a acţionat „cu profesionalism” în aplicarea reglementărilor care interzic activităţile politice pe teritoriul cimitirului. Oficialii au declarat că, deşi incidentul a fost raportat forţelor de ordine, angajatul a ales în cele din urmă să nu depună plângere.

Armata a confirmat că se „consideră această problemă închisă”, concluzionând că acţiunile membrului personalului au fost adecvate şi conforme cu decorul cimitirului.

La 22 octombrie, judecătorul principal Paul Friedman de la Curtea Districtuală a Districtului Columbia a semnat un ordin de publicare a raportului. În septembrie, American Oversight, susţinând că există un interes public imperios în împărtăşirea informaţiilor cu publicul cât mai curând posibil, a solicitat ca Arlington să accelereze procesarea cererii sale, menţionând că alegerile prezidenţiale se apropie.

American Oversight a fost înfiinţată în 2017 ca răspuns la ceea ce spune că au fost „provocările fără precedent pe care administraţia Trump le-a adresat idealurilor şi instituţiilor democratice ale naţiunii noastre”.

Friedman a decis la 22 octombrie că armata trebuie să elibereze părţi neexceptate din înregistrările privind incidentul solicitat până la 25 octombrie.

„Având în vedere că mai sunt doar două săptămâni până la alegeri, poporul american are un interes clar şi irezistibil de a afla cum a răspuns guvernul la un presupus incident în care a fost implicat un candidat prezidenţial important care are o istorie de politizare a armatei”, a specificat Chioma Chukwu, director executiv interimar al American Oversight, într-o declaraţie în urma ordinului lui Friedman.

După incidentul iniţial, un purtător de cuvânt al Cimitirului Naţional Arlington a declarat pentru The Epoch Times că a fost depus un raport, dar nu a oferit alte detalii, citând legile împotriva activităţilor legate de campanii politice sau de alegeri în cimitirele militare.

Campania Trump a contestat rapoartele privind o „altercaţie fizică”, afirmând că este pregătită să publice imagini pentru a contracara orice „afirmaţii defăimătoare”. Purtătorul de cuvânt Steven Cheung a declarat că a fost permis accesul unui fotograf privat pe teren şi că o persoană, care ar fi suferit un episod de tulburare mintală, a încercat să blocheze echipa lui Trump în timpul ceremoniei.

Membrii familiilor soldaţilor căzuţi în Afganistan au negat, de asemenea, afirmaţiile privind un atac, menţionând că nu a avut loc nicio altercaţie.

Armata SUA supraveghează administrarea Cimitirului Naţional Arlington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor