Preşedintele brazilian îndeamnă BRICS să creeze metode alternative de plată

Preşedintele Brazilie, Luiz Inacio Lula da Silva (Evaristo Sa/AFP via Getty Images *)
Redacţia
24.10.2024

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, miercuri, că este timpul ca naţiunile BRICS să creeze noi metode de plată între ele, adăugând că Noua Bancă de Dezvoltare a grupului a fost concepută ca o alternativă la ceea ce el a numit instituţii Bretton Woods falimentare, relatează Reuters.

„Nu este vorba despre înlocuirea monedelor noastre, dar trebuie să lucrăm astfel încât ordinea multipolară pe care o vizăm să se reflecte în sistemul financiar internaţional. Această discuţie trebuie să fie abordată cu seriozitate, precauţie şi soliditate tehnică, dar nu mai poate fi amânată”, a declarat Lula la summitul BRICS prin videoconferinţă, după ce un traumatism cranian din weekend l-a obligat să îşi anuleze călătoria la Kazan, Rusia.

Preşedintele brazilian a adăugat că iniţiativele BRICS se îndepărtează de un context în care economiile emergente şi în curs de dezvoltare finanţează lumea dezvoltată şi a subliniat, de asemenea, relevanţa blocului în creşterea economică globală.

Lula şi-a reiterat apelurile pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi a numit războiul Israelului în Gaza o „prostie care se extinde acum în Cisiordania şi Liban”.

Forumul diplomatic BRICS, fondat în urmă cu 15 ani de principalele pieţe emergente Brazilia, Rusia, India, China, s-a extins de atunci pentru a include Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut presiuni pentru a construi BRICS ca o contrapondere puternică la Occident în politică şi comerţul mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor