Companie taiwaneză îşi suspendă livrările către o firmă chineză după descoperirea unui cip pe un procesor Huawei

Cipuri (Pixabay)
Redacţia
27.10.2024

Compania taiwaneză Semiconductor Manufacturing a suspendat livrările către Sophgo, un proiectant de cipuri cu sediul în China, după ce un cip produs de acesta a fost găsit pe un procesor Huawei AI, informează două persoane familiarizate cu problema, citate de Reuters.

Sophgo comandase cipuri de la TSMC care corespundeau cu cel găsit în modelul Ascend 910B de la Huawei, au spus sursele. Huawei are restricţii în achiziţionarea acestei tehnologii pentru a proteja securitatea naţională a SUA.

Compania Sophgo a declarat, duminică, într-un comunicat publicat pe site-ul său, că respectă toate legile şi că nu s-a angajat niciodată în vreo relaţie de afaceri cu Huawei. Sophgo, care este afiliată companiei de echipamente pentru minerit de criptomonede Bitmain, a declarat că a furnizat un raport de investigaţie detaliat către TSMC pentru a dovedi că nu are nicio legătură cu Huawei.

TSMC a refuzat să comenteze. Huawei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Departamentul de Comerţ al SUA a declarat că este la curent cu rapoartele privind potenţiale încălcări ale controlului exporturilor din SUA, dar nu a putut comenta dacă o investigaţie este în curs.

Firma de cercetare tehnică TechInsights a descoperit cipul TSMC pe Ascend 910B al Huawei atunci când a demontat procesorul multicip, a declarat marţi o altă sursă pentru Reuters. Alertată de descoperire, TSMC a notificat SUA în urmă cu aproximativ două săptămâni, a afirmat sursa.

Aproximativ în acelaşi timp, TSMC a oprit, de asemenea, livrările către un client, a raportat Reuters miercuri, citând un oficial taiwanez care a declarat că suspendarea a venit după ce compania a descoperit că un cip pe care l-a furnizat clientului a ajuns într-un produs Huawei.

TSMC a alertat autorităţile din Taiwan şi SUA şi a început o investigaţie detaliată, a declarat oficialul. Dar oficialul nu a numit clientul, pe care ultimele surse l-au identificat ca fiind Sophgo. Publicaţia de ştiri tehnice The Information a raportat, de asemenea, numele sâmbătă.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume, a declarat la începutul acestei săptămâni că nu a furnizat companiei Huawei de la jumătatea lunii septembrie 2020 şi că a „comunicat proactiv” cu Departamentul Comerţului cu privire la această chestiune.

„Nu avem cunoştinţă ca TSMC să fie subiectul vreunei investigaţii în acest moment”, se arată în declaraţia companiei.

Huawei, cu sediul în Shenzhen, a declarat marţi că nu a produs niciun cip prin intermediul TSMC după ce SUA a impus noi reguli de export pentru companie în 2020.

În 2020, SUA şi-a extins autoritatea de a opri livrările de articole produse în străinătate către Huawei care sunt produsul direct al tehnologiei sau software-ului american, inclusiv cipurile TSMC.

Până atunci, TSMC a furnizat cipuri pentru seria Ascend a Huawei, au declarat surse la începutul acestui an. Ascend 910B, lansat în 2022, este considerat cel mai avansat cip AI disponibil de la o companie chineză.

În august, Institutul de Cercetare pentru Democraţie, Societate şi Tehnologie de Urgenţă (DSET) din Taiwan a raportat că Bitmain, pe care l-a descris ca fiind o întreprindere chineză lider în proiectarea de circuite integrate şi furnizor de maşini pentru minerit de criptomonede, „urmăreşte să conteste dominaţia pe piaţa cipurilor AI a Nvidia (NVDA.O) şi AMD (AMD.O).”

Raportul DSET a descris Sophgo ca fiind o filială Bitmain.

Sophgo a fost co-fondată de Micree Zhan, care a co-fondat, de asemenea, Bitmain, conform unei baze de date de înregistrare a societăţilor.

De asemenea, compania a comunicat cu Comisia Federală pentru Comunicaţii din SUA în 2023 folosind o adresă de e-mail Bitmain şi numele Xiamen Sophgo Technologies Ltd.

În 2021, procurorii au percheziţionat operaţiunile Bitmain din Taiwan şi au acuzat două filiale Bitmain de recrutare ilegală de ingineri taiwanezi în domeniul semiconductorilor şi de desfăşurare ilegală de activităţi de cercetare şi dezvoltare, potrivit unei declaraţii a biroului procurorilor din New Taipei.

Patru inculpaţi taiwanezi au pledat vinovaţi şi au primit amenzi, conform declaraţiei.

Site-ul web al Sophgo arată că are centre de cercetare şi dezvoltare în mai mult de 10 oraşe din China şi din alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor