Raport al Serviciilor Secrete americane: China e campioană la extinderea arsenalului nuclear. Ce arată cifrele

China, focoase nucleare (Captura video)
Redacţia
27.10.2024

Agenţia americană de informaţii pentru apărare (DIA) a publicat recent o nouă estimare a serviciilor publice de informaţii intitulată "Nuclear Challenges 2024" ["Provocări Nucleare 2024" - n.n.], informează Zero Hedge.

Documentul detaliat de 194 de pagini include o prezentare generală a principalelor puteri nucleare şi a rivalilor Statelor Unite, concentrându-se în special asupra ţărilor cu „programe mature de arme nucleare” despre care se spune că „îşi măresc stocurile sau îşi modernizează stocurile prin încorporarea de tehnologii avansate pentru a pătrunde sau evita sistemele de apărare antirachetă” - cum ar fi Coreea de Nord.

„Ţările dezvoltă, de asemenea, arme nucleare cu randamente mai mici, precizie îmbunătăţită şi rază de acţiune mai mare pentru utilizări militare sau coercitive”, afirmă DIA.

Ca urmare a raportului DIA, programul Chinei atrage cel mai mult atenţia. Agenţia de informaţii estimează că ţara condusă de liderul comunist Xi Jinping trece printr-o expansiune uriaşă şi rapidă a arsenalului său nuclear, care este cel mai mare din istoria sa, presupunând că previziunile sunt exacte.

Potrivit raportului menţionat, China este pe cale să deţină mai mult de 1.000 de focoase nucleare operaţionale până în 2030. Documentul evidenţiază faptul că această creştere accelerată este determinată în principal de competiţia strategică a Chinei cu Statele Unite.

Mai jos este prezentată o secţiune care oferă rezumatul cu vedere de ansamblu al DIA privind planurile şi extinderea arsenalului nuclear al Chinei:

China. Beijingul a depăşit cu mult estimările de creştere anterioare evaluate în 2018 şi depăşeşte în prezent 500 de focoase nucleare livrabile în arsenalul său. Până în 2030, estimăm că China va avea mai mult de 1 000 de focoase nucleare operaţionale, dintre care majoritatea vor fi instalate pe sisteme capabile să se deplaseze pe teritoriul continental al Statelor Unite. China caută, probabil, şi capacităţi de focoase nucleare cu randament redus pentru a oferi opţiuni de răspuns proporţional pe care focoasele sale cu randament ridicat nu le pot furniza. De exemplu, China îşi măreşte stocurile de sisteme de lansare cu rază de acţiune teatrală, cum ar fi racheta balistică cu rază intermediară DF-26 (IRBM).

După cum informează Anna Fleck de la Statista, în prezent se estimează că există 9.585 de focoase nucleare în stocurile militare destinate utilizării potenţiale în nouă ţări, Rusia şi SUA deţinând împreună 8.088 dintre acestea.

De asemenea, se estimează că există 2.536 de focoase nucleare scoase din uz care nu au fost încă dezmembrate. China a adăugat 90 de focoase nucleare la arsenalul său din ianuarie 2023, crescând de la 410 la 500 de focoase.

Acest lucru este conform datelor institutului de cercetare pentru pace SIPRI. India şi Coreea de Nord şi-au extins, de asemenea, arsenalele, ajungând la un total estimat de 170 de focoase şi, respectiv, 50 de focoase.

Cele două puteri nucleare europene, Franţa şi Regatul Unit, au împreună 515 focoase nucleare operaţionale. Cu excepţia Coreei de Nord, niciuna dintre naţiunile care deţin focoase nucleare nu le-a testat începând cu anii 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor