Supărat pe SUA că vinde arme Taiwanului, guvernul comunist de la Beijing promite "contramăsuri"

Un soldat se uită cu binoclul în timpul unor exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, la 5 august 2022 (Getty Images)
Redacţia
27.10.2024

China va lua „contramăsuri” pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială, a declarat guvernul, criticând un pachet de vânzare de arme în valoare de 2 miliarde USD de către Statele Unite către Taiwan, transmite Reuters.

Statele Unite sunt obligate prin lege să furnizeze Taiwanului revendicat de China mijloacele de a se apăra, în pofida lipsei unor legături diplomatice oficiale, spre furia constantă a Beijingului.

Vineri, Pentagonul a declarat că Statele Unite au aprobat un potenţial pachet de vânzare de arme în valoare de 2 miliarde USD către Taiwan, inclusiv livrarea pentru prima dată către insulă a unui sistem avansat de rachete de apărare aeriană testat în Ucraina.

Într-un comunicat emis sâmbătă seara, ministerul de Externe al Chinei a declarat că condamnă ferm şi se opune cu tărie vânzărilor şi a înaintat „obiecţii solemne” Statelor Unite.

China îndeamnă Statele Unite să înceteze imediat înarmarea Taiwanului şi să-şi oprească mişcările periculoase care subminează pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, a adăugat acesta.

„China va lua contramăsuri ferme şi toate măsurile necesare pentru a apăra cu fermitate suveranitatea naţională, securitatea şi integritatea teritorială”, a declarat ministerul, fără a oferi detalii.

În ultimii cinci ani, China comunistă şi-a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului guvernat democratic, al cărui guvern respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, inclusiv prin organizarea unei noi runde de jocuri de război la începutul acestei luni.

Guvernul taiwanez a salutat noua vânzare de arme, cea de-a 17-a a administraţiei Biden către insulă.

„În faţa ameninţărilor Chinei, Taiwanul este obligat să îşi protejeze patria şi va continua să îşi demonstreze hotărârea de a se apăra”, a declarat ministrul taiwanez de Externe, ca răspuns la vânzarea de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor