Oficiali NATO afirmă că SUA şi Germania "încetinesc" cererea lui Zelenski de a adera la Alianţă

Olaf Scholz (st) şi Volodimir Zelenski (Getty Images)
Redacţia
27.10.2024

Oficiali occidentali şi din domeniul apărării din cadrul NATO au declarat că SUA şi Germania blochează cererea Ucrainei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, lucru care a rămas o parte centrală a „planului de victorie” al preşedintelui Zelenski.

Zelenski a cerut o invitaţie imediată, dar aceasta vine într-un moment în care entuziasmul şi sprijinul pentru Kiev au scăzut în Occident, având în vedere că forţele ruse au un avantaj clar în estul Ucrainei. De asemenea, există de mult timp o atmosferă de oboseală de război.

Potrivit Politico, Germania şi SUA se numără printre marile puteri care încetinesc apelul lui Zelenski pentru o invitaţie imediată de a adera la NATO, afirmaţia venind din partea a patru oficiali şi diplomaţi americani şi NATO cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi ultimele discuţii interne.

Ungaria şi Slovacia sunt celelalte puteri care nu doar că merg încet, ci au blocat în mod activ calea Ucrainei către aderarea la NATO. Acestea au avertizat în mod constant că acest lucru ar pune Europa pe calea celui de-al treilea război mondial cu Rusia.

Dar Germania a fost principala sursă de fricţiune recentă pentru Kiev.

Într-un interviu acordat publicaţiei menţionate, ambasadoarea americană demisionară la NATO Julianne Smith a subliniat poziţia americană: „Alianţa nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitaţie Ucrainei”.

Potrivit Zero Hedge, Zelenski a recunoscut că Olaf Scholz - un furnizor militar major pentru Ucraina, cu livrări de arme după cele americane - nu îl va sprijini în ceea ce priveşte invitaţia rapidă de aderare la NATO.

"Am o relaţie foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce priveşte sprijinul. Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este o realitate [...] Cu toţii va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar totuşi, Statele Unite vor avea o influenţă asupra acesteia", a declarat Zelenski reporterilor la începutul acestei săptămâni.

Şi totuşi, nici Washingtonul nu se grăbeşte să „influenţeze” aliaţii europeni în această direcţie. Zelenski a afirmat între timp că Germania se teme prea mult de reacţia Rusiei, fiind atât de ezitantă şi reticentă.

Un oficial NATO neidentificat a spus că "Ţări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA şi Germaniei. Ele sunt reticente”.

Un al doilea oficial a menţionat că ţările „îl susţin în mod abstract, dar odată ce se apropie de materializare” vor deveni mai rezistente în mod public şi vocal la ideea de aderare.

Cu toate acestea, şoimii din Europa de Est au rămas destul de vocali în susţinerea viziunii lui Zelenski privind o cale rapidă către aderare, inclusiv Polonia şi micile ţări baltice, sau „flancul estic” al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor