Milionul controversat. Un judecător spune NU acuzaţiilor de "mită electorală" împotriva lui Elon Musk

Elon Musk (Saul Martinez / Getty Images)
Zachary Stieber
27.10.2024

Un judecător federal a respins acuzaţiile potrivit cărora miliardarul Elon Musk a încălcat legea atunci când a început să ofere 1 milion USD alegătorilor înregistraţi.

Aaron Greenspan, rezident în California, l-a acuzat pe Musk, într-un proces intentat în cursul verii, de încălcarea legilor statului şi a legii RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations - Organizaţii Influenţate şi Corupte de Tip Racketeer n.n.).

Într-o recentă moţiune de urgenţă, Greenspan, care a fondat compania PlainSite, a afirmat că oferirea de milioane de dolari de către Musk, recent anunţată, alegătorilor din statele cu tendinţe de schimbare, a încălcat legea federală care interzice plata sau oferirea de plată persoanelor fie pentru a se înscrie la vot, fie pentru a vota.

Greenspan a afirmat că lui Musk, care îl susţine pe fostul preşedinte Donald Trump, nu ar trebui să i se permită „să încalce continuu legea federală şi să influenţeze alegerile”. El a cerut instanţei să îi ordone lui Musk să nu mai încalce legea.

La 22 octombrie, judecătoarea districtuală americană Maxine M. Chesney a respins cererea. Ea a subliniat o decizie a Curţii de Apel a celui de-al Nouălea Circuit Federal al Statelor Unite, care a concluzionat că trebuie să existe o relaţie între un prejudiciu invocat într-o cerere de măsuri asiguratorii şi comportamentul invocat în procesul de bază.

„În acest caz, prejudiciul invocat nu are nicio legătură cu conduita invocată în plângere şi cu măsurile de reparaţie solicitate în aceasta”, a declarat Chesney.

Avocaţii lui Musk au precizat că ofertele au fost deschise doar persoanelor care au semnat o petiţie în favoarea libertăţii de exprimare şi a dreptului de a purta arme şi că petiţia însăşi spune că este deschisă doar alegătorilor înregistraţi în state oscilante precum Pennsylvania şi Wisconsin.

„Moţiunea reclamantului eşuează din numeroase motive, inclusiv faptul că reclamantul nu are calitate procesuală activă, scutirea solicitată nu are nicio legătură cu plângerea reclamantului, iar reclamantul nu reuşeşte să îşi îndeplinească sarcina de a stabili un drept privat de acţiune în temeiul secţiunii 10307(c)”, au declarat avocaţii.

„Chiar dacă instanţa ar fi înclinată să examineze fondul, reclamantul nu stabileşte niciunul dintre elementele necesare pentru a obţine o măsură de urgenţă. El nu reuşeşte să demonstreze că are şanse de a obţine câştig de cauză în ceea ce priveşte pretenţiile sale; nu stabileşte probabilitatea unui prejudiciu iminent şi particularizat; şi, în loc să demonstreze că balanţa echităţilor şi interesul public îi favorizează poziţia, el solicită o restricţie prealabilă interzisă asupra discursului politic al lui Musk, inclusiv printr-o cerere vagă de a interzice 'interferenţa cu preferinţele de vot ale oricărei persoane'”.

Joi, comitetul de acţiune politică al lui Musk a oferit 1 milion USD unui bărbat din Wisconsin şi încă 1 milion USD unui bărbat din Michigan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor