Forţele ruse avansează spre Pokrovsk, o localitate strategică din Ucraina

Pokrovsk, Ucraina (Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images)
Redacţia
27.10.2024

Forţele ruse au mai avansat în mai multe oraşe din estul Ucrainei, apropiindu-se de capturarea oraşului strategic Pokrovsk, au declarat bloggeri ruşi şi ucraineni, potrivit Reuters.

„Inamicul a avansat în Selydove”, a scris sâmbătă târziu DeepState, un grup cu legături strânse cu armata ucraineană care analizează imagini de luptă, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, postând o hartă care indică prezenţa trupelor ruse în sud-estul oraşului.

Armata rusă a luat cu asalt oraşul minier Selydove din regiunea Doneţk din Ucraina în ultima săptămână. Cucerirea acestuia ar deschide calea pentru un avans rusesc asupra centrului logistic Pokrovsk, situat la 20 km nord-vest.

Postul de ştiri rus SHOT a declarat pe Telegram că trupele Moscovei controlează 80% din Selydove.

Liderul instalat de ruşi în Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că forţele ruse au arborat steagul unităţii lor pe acoperişul uneia dintre clădirile din oraşul Hirnik, la aproximativ 14 km sud de Selydove, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat RIA.

Bloggerii militari ruşi au raportat, de asemenea, că forţele ruse erau aproape de a prelua oraşul Kurahove, chiar la sud-vest de Hirnik.

Reuters nu a putut verifica independent aceste rapoarte. Ucraina nu le-a comentat.

Forţele armate ale Ucrainei au declarat în raportul de seară de sâmbătă că forţele Kievului au respins 36 de atacuri ruseşti de-a lungul liniei frontului Pokrovsk în ziua precedentă, inclusiv în zona Selydove, în timp ce mai multe bătălii erau încă în desfăşurare.

După ce invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022 nu a reuşit să cucerească capitala Kiev şi să obţină o victorie decisivă, preşedintele Vladimir Putin şi-a redus ambiţiile de război la cucerirea vechiului centru industrial din estul Ucrainei cunoscut sub numele de Donbas, care acoperă regiunile Luhansk şi Doneţk.

Luna trecută, forţele ruse au avansat acolo cu cel mai rapid ritm din martie 2022, potrivit datelor din surse deschise, în ciuda faptului că Ucraina a cucerit o parte din regiunea Kursk a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor