Ton la grătar cu sparanghel şi ciuperci - pentru un sfârşit de săptămână călduros

Tonul proaspăt la grătar este o mâncare uşoară şi deosebit de apetisantă, ce nu necesită mult timp în bucătărie. În funcţie de sezon, vara se poate prepara afară pe grătar, iar în perioada rece, în interior, pe o plită groasă şi bine încinsă. Sparanghelul combinat cu ciuperci şi verdeaţă, este o garnitură plină de savoare, ce poate face cinste oricărei fripturi.
Maria Matyiku
13.06.2014

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Tonul proaspăt la grătar este o mâncare uşoară şi deosebit de apetisantă, ce nu necesită mult timp în bucătărie. În funcţie de sezon, vara se poate prepara afară pe grătar, iar în perioada rece, în interior, pe o plită groasă şi bine încinsă.
Sparanghelul combinat cu ciuperci şi verdeaţă, este o garnitură plină de savoare, ce poate face cinste oricărei fripturi.

Ingrediente:

2-3 fileuri de ton de aprox 2.5 cm grosime (proaspăt sau congelat),
Câteva linguri de ulei,
Sare, piper după gust,
½ linguriţă de ierburi aromate,
6-7 roşii cherry(opţional)

450 -500 g sparanghel,
200 g ciuperci,
Câteva crenguţe de pătrunjel verde,
Câteva Frunze de leuştean,
O bucată de usturoi verde,
2 linguri de ulei,
100 g oţet balsamic

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu pregătirea peştelui: dacă tonul a fost congelat, se decongelează şi se aduce la temperatura camerei.

Peştele se spală cu apă rece, apoi se tamponează bine cu ajutorul unui prosop de hârtie sau tifon. Bucăţile de ton se ung bine cu ulei; se sărează şi se piperează pe ambele părţi, după care se presară cu un amestec de ierburi aromatice. Se lasă deoparte la marinat, la temperatura camerei timp de 30 de minute.

Tonul se prepară pe grătar la foc mediu spre mare. Fileurile se ţin cam 2 minute pe o parte, după care se rotesc şi se mai lasă un minut. Se întorc apoi pe cealaltă parte şi se frig în continuare, dar nu mai mult de 2 minute. Dacă sunt ţinute prea mult, carnea devine seacă şi se întăreşte. După ce se iau de pe grătar bucăţile de peşte se acoperă şi se lasă deoparte câteva minute.

Roşiile mici se coc pe grătar, apoi se iau deoparte.

Sparanghelul şi ciupercile se fierb pe aburi 2-3 minute. Pentru a-şi menţine culoarea verde, sparanghelul fiert se pune imediat după fierbere într-un castron cu apă rece (sau cuburi de gheaţă). După ce s-a răcit, se scurge bine de apă. Se toarnă peste el jumătate din oţetul balsamic şi se pune deoparte la marinat pentru câteva minute.

Se păstrează câteva ciuperci fierte pentru ornat, iar restul se taie în bucăţele mici.

Într-un vas mai mic, ciupercile tocate, usturoiul verde, pătrunjelul şi leuşteanul tăiate mărunt se amestecă cu ulei, restul de oţet balsamic şi sare după gust.

Aranjaţi sparanghelul pe farfurii, apoi turnaţi amestecul de ciuperci cu verdeaţă ca un cordon, peste sparanghel. Se pun bucăţile de ton şi se ornează cu 2-3 roşii coapte, ciupercile fierte puse deoparte şi câteva frunze de salată. Se serveşte cât peştele e cald. Vă dorim Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor