Urzici frecate cu mălai ca'n Muntenia - o reţetă ţărănească tradiţională

Mâncarea de urzici frecate(făcăluite) cu mălai este o mâncare tradiţională muntenească, pe care ţăranii de odinioară o preparau în special primăvara, când urzicile sunt tinere şi fragede.
Urzici frecate cu mălai
Urzici frecate cu mălai (Maria Matyiku / The Epoch Times)

Este o mâncare uşoară, gustoasă şi sănătoasă, mai ales prin aportul de minerale şi vitamine adus de urzici dar şi de pătrunjelul şi leuşteanul proaspăt.

Este o opţiune versatilă pentru că în funcţie de consistenţa mâncării (dată de cantitatea de apă fiartă adăugată spre final), se poate servi în diferite variante. În varianta clasică se va adăuga mai multă apă, în special dacă doriţi să serviţi această mâncare sub formă de pireu alături de mămăligă, cu ochiuri sau ouă româneşti, ori cu pilaf.

Însă, dacă doriţi să le folosiţi ca înlocuitor al pâinii, urzicile bătute se lasă mai vârtoase şi pot fi servite alături de iaurt, kefir, smântână sau diferite supe sau ciorbe.

Acest fel de mâncare poate fi o soluţie convenabilă pentru cei care din diferite motive nu consumă pâine sau sunt în cură de slăbire.

Ingrediente:

500 de urzici,

1 linguriţă de sare,

150 g mălai,

2-3 linguri de ulei,

1 legătură de ceapă verde sau o ceapă de mărime potrivită,

leuştean, pătrunjel verde tocat mărunt


Modul de preparare:

Se aleg urzici tinere şi fragede. Acestea se spală bine sub jet de apă în mai multe ape, până când impurităţile de pe frunze şi firicele de nisip sau pământ sunt îndepărtate.

Urzicile se opăresc în apă fiartă, iar după ce au scăzut şi dau în primele clocote, se scot cu ajutorul unei spatule. Zeama în care au fost opărite urzicile nu se aruncă. Aceasta poate avea diferite întrebuinţări. De exemplu, se poate folosi la clătirea părului pentru a întării rădăcinile, sau se poate bea câte un pahar dimineaţa.

Se pun din nou la fiert în apă fiartă se lasă să fiarbă cam 15 minute, până când codiţele urzicilor se pătrund. Urzicile fierte se scot din apă şi se lasă deoparte într-o sită pentru a se scurge de excesul de apă.

Între timp, într-o tigaie sau cratiţă de mărime potrivită, se adaugă uleiul apoi se pune ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă din când în când până când ceapa se înmoaie şi devine sticloasă, apoi vasul se ia deoparte.

Cât sunt încă calde, urzicile se toacă mărunt, şi se pun într-un castron. Peste urzici se presară cam o treime din cantitatea de mălai şi se freacă bine cu ajutorul unei linguri de lemn, până când urzicile devin ca o pastă.

Urzicile frecate se toarnă în vasul cu ceapa, apoi în funcţie de consistenţa dorită se adaugă 2 sau 3 căni din zeama în care au fiert urzicile şi se amestecă bine.

Se dă la foc mic cam 10 minute, după care se adaugă restul de mălai în ploaie. Se lasă să fiarbă în continuare încă un sfert de oră, amestecând încontinuu, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului.

La sfârşit, se potriveşte de sare, se presară leuşteanul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se ia de pe foc. În funcţie de zonă şi de preferinţe, se mai poate adăuga mujdei de usturoi sau hrean ras.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură