Şoigu vizitează Coreea de Nord. Occidentul se sperie

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Epoch Times România
14.09.2024

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a purtat discuţii în Phenian cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timpul unei vizite care ar putea stârni îngrijorări cu privire la transferurile de arme pentru a ajuta Kremlinul în războiul din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Şoigu şi Kim au discutat o gamă largă de subiecte bilaterale şi internaţionale atunci când s-au întâlnit vineri, potrivit unei declaraţii a Consiliului de Securitate. Întâlnirea vizează facilitarea unui tratat de parteneriat strategic cuprinzător pe care Kim l-a semnat cu preşedintele rus Vladimir Putin în iunie, se arată în comunicat.

Vizita lui Şoigu este a doua în Coreea de Nord în puţin mai mult de un an. În calitate de ministru al apărării al Rusiei de atunci, acesta s-a întâlnit cu Kim în iulie 2023 şi a făcut un tur al celor mai recente arme ale Coreei de Nord, care includeau rachete balistice despre care Ucraina şi alţii au spus că au ajuns pe câmpul de luptă câteva luni mai târziu.

Citiți și Kim Jong-un promite să crească exponenţial numărul armelor nucleare

La scurt timp după această vizită, imaginile din satelit au arătat o creştere a schimburilor comerciale între Coreea de Nord şi Rusia, despre care SUA şi partenerii săi au afirmat că includeau milioane de cartuşe de artilerie, precum şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune utilizate pentru a ataca Ucraina.

Cei doi s-au întâlnit şi când Kim a vizitat Rusia în luna septembrie a aceluiaşi an.

Ultima vizită a lui Şoigu face parte dintr-o serie de interacţiuni la nivel înalt între vecini, care au inclus prima vizită a lui Putin în Coreea de Nord din ultimii 24 de ani şi trimiterea unei delegaţii militare la nivel înalt la Phenian în iulie.

Kim a primit, de asemenea, această delegaţie rusă şi a promis sprijinul Coreei de Nord pentru operaţiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a raportat agenţia oficială Korean Central News Agency.

Citiți și Coreea de Nord sfidează ONU: prezintă primele fotografii ale industriei sale subterane de îmbogăţire a uraniului

În acordul semnat de Kim şi Putin, cele două părţi s-au angajat să se apere reciproc dacă una dintre ele este atacată. Acest acord i-a apropiat şi mai mult pe cei doi adversari americani şi a crescut riscurile unei acţiuni militare în Peninsula Coreeană.

Kim deţine stocuri mari de muniţii care sunt interoperabile cu sistemele din era sovietică pe care Rusia le utilizează pe frontul din Ucraina. În schimbul armelor, Rusia a furnizat materiale şi tehnologii care au sprijinit economia Coreei de Nord şi au avansat dezvoltarea armelor lui Kim, au declarat oficiali sud-coreeni.

Citiți și Armele nord-coreene extind arsenalele ruseşti, susţine un general german

Mass-media oficială din Coreea de Nord nu a relatat încă despre vizita lui Şoigu, dar la începutul acestei săptămâni Phenian a efectuat testul unei rachete balistice pe care a livrat-o Rusiei.

Coreea de Nord şi Rusia au negat acuzaţiile de transfer de arme, în ciuda multitudinii de dovezi care arată că acestea au avut loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor