Kim Jong-un promite să crească exponenţial numărul armelor nucleare

Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)
Redacţia
10.09.2024

Liderul Coreei de Nord a promis să îşi consolideze exponenţial capacităţile de arme nucleare şi să îşi pregătească trupele pentru luptă, acuzând SUA şi aliaţii săi de extinderea unui „bloc militar bazat pe arme nucleare” în regiune, transmite Bloomberg.

Într-un discurs care marchează cea de-a 76-a aniversare a fondării ţării sale, Kim Jong-un a declarat că îşi va pregăti forţa nucleară „pe deplin pentru luptă” şi că nu există nicio limită pentru extinderea forţei sale militare, a raportat marţi agenţia oficială Korean Central News Agency.

„În prezent, ducem perfect la îndeplinire politica de construire a forţelor armate nucleare privind creşterea numărului de arme nucleare prin progresie geometrică”, a declarat Kim, caracterizând sarcina drept o «datorie şi un drept la existenţă».

Angajamentul vine în contextul în care Phenian încearcă să contracareze demersurile Coreei de Sud de a-şi consolida parteneriatul în domeniul apărării cu SUA şi Japonia, după ce cele trei naţiuni au semnat un pact privind instruirea militară în iulie. Acordul s-a bazat pe un summit trilateral major găzduit de preşedintele Joe Biden la Camp David în august 2023.

Luna trecută, Coreea de Nord a declarat că va desfăşura în unităţile militare din prima linie 250 de noi lansatoare mobile de rachete balistice care pot lansa lovituri nucleare asupra vecinului său din sud şi asupra forţelor americane staţionate acolo, într-una dintre cele mai mari demonstraţii ale priceperii sale în materie de rachete sub conducerea lui Kim. Iniţiativa privind rachetele a fost urmată de dezvăluirea unor noi drone de atac sinucigaşe.

Coreea de Nord ar putea lua în considerare un test nuclear în apropierea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, pentru a-şi spori vizibilitatea, a declarat Shin Wonsik, consilierul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol pe probleme de securitate naţională, în iulie, când acesta era ministru al Apărării.

În comentariile sale din această săptămână, Kim a declarat că regimul comunist din Coreea de Nord „şi-a asigurat o forţă militară minunată prin realizări importante” în „ultimele luni”, fără a da detalii.

Duminică, Coreea de Nord a prezentat un nou lansator de rachete cu 12 axe, generând speculaţii cu privire la o nouă rachetă balistică intercontinentală. Coreea de Nord a criticat exerciţiile militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud şi a trimis mii de baloane încărcate cu gunoaie peste graniţă, către Sud, în ultimele luni.

„RPDC îşi va consolida în mod constant forţa nucleară capabilă să facă faţă pe deplin oricăror acte de ameninţare impuse de statele sale rivale înarmate nuclear”, a declarat Kim, folosind acronimul pentru numele oficial al Nordului, Republica Populară Democrată Coreeană.

În ceea ce priveşte economia, Kim a declarat că recoltele au fost bune până acum în acest an, în ciuda pagubelor grave provocate de inundaţii în regiunea de nord.

Oraşul Sinuiju, un centru comercial legat de China printr-un pod, şi comitatul Uiju din apropiere au fost afectate de ploi torenţiale şi inundaţii în ultima săptămână din iulie. Ploile torenţiale au avariat aproximativ 4.100 de locuinţe, au măturat drumuri şi căi ferate şi au distrus aproximativ 3.000 de hectare de terenuri agricole, conform rapoartelor mass-media de stat nord-coreene.

Numărul exact al victimelor nu a fost cunoscut imediat, dar mass-media sud-coreeană a declarat că se estimează că cel puţin sute de persoane au fost ucise, citând surse guvernamentale pe care nu le-au identificat. Mass-media nord-coreeană nu a menţionat niciun deces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor