Raport exploziv al unui avertizor dezvăluie deficienţe majore de securitate în cazul primei tentative de asasinare a lui Trump

Donald Trump scos de pe scenă după încercarea de asasinare - Butler, Pa., 13 iulie 2024 (Anna Moneymaker/Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

În contextul în care Donald Trump a fost ţinta a două tentative de asasinat în doar două luni, un nou raport al avertizorilor publicat de senatorul republican Josh Hawley a dezvăluit o serie de deficienţe de securitate alarmante din partea Serviciului Secret american ((U.S. Secret Service /USSS) şi a altor agenţii federale în timpul tentativei de asasinat de la mitingul din Butler, Pennsylvania, la 13 iulie 2024.

Raportul, bazat pe informaţii furnizate de mai mulţi avertizori, evidenţiază un model de incompetenţă, gestionare defectuoasă şi pregătire inadecvată din partea agenţiilor responsabile de protejare a uneia dintre cele mai importante personalităţi din politica americană.

Raportul arată că eşecurile sistemice, procesul decizional deficitar şi lipsa unei alocări adecvate a resurselor în cadrul Secret Service au contribuit la ceea ce este descris ca o încălcare aproape catastrofală a securităţii prezidenţiale. Aceste constatări au declanşat o cerere de supraveghere urgentă şi de reformă a agenţiei, ridicând întrebări serioase cu privire la capacitatea acesteia de a proteja liderii naţionali.

Lacune în protocoalele de securitate şi proces decizional deficitar

Printre cele mai critice acuzaţii din raportul avertizorului se numără decizia Serviciului Secret de a nu efectua o evaluare standard a locului mitingului. Divizia de contrasupraveghere, însărcinată cu identificarea potenţialelor ameninţări, a fost absentă în mod notabil în timpul evenimentului. Acest eşec a fost agravat de faptul că Secret Service ar fi refuzat mai multe oferte din partea forţelor de ordine locale de a utiliza tehnologia de supraveghere cu drone la miting. Decizia a fost deosebit de consecventă, având în vedere că presupusul asasin a folosit chiar el o dronă pentru a supraveghea locul mitingului cu câteva ore înainte de a-şi lansa atacul.

Într-un moment neaşteptat, personalul de aplicare a legii a abandonat o poziţie de supraveghere de pe acoperiş din cauza condiţiilor meteorologice caniculare. Acest acoperiş a fost ulterior folosit de atacator pentru a trage focuri de armă în timpul mitingului, aproape reuşind în tentativa sa de asasinat. Raportul sugerează că a avut loc o deficienţă semnificativă de securitate din cauza lipsei de acoperire cu lunetişti şi a absenţei unui răspuns coordonat.

Mai mult, agentul principal al Secret Service responsabil cu securitatea locului în timpul mitingului a fost, de asemenea, menţionat pentru un istoric de incompetenţă. Acest agent, care fusese citat anterior pentru nerespectarea protocoalelor de securitate stabilite, a fost totuşi însărcinat cu protecţia fostului preşedinte. Raportul ridică semne de întrebare cu privire la modul şi motivul pentru care acestei persoane i-a fost încredinţat un rol atât de important.

Refuzul resurselor şi formarea inadecvată

Potrivit avertizorilor, agenţii de pe teren au fost descurajaţi să solicite resurse de securitate suplimentare, cu instrucţiuni explicite că astfel de cereri vor fi refuzate. Acest lucru a condus la o situaţie în care cei responsabili de protecţia fostului preşedinte au rămas fără resurse şi vulnerabili. Se pare că mitingul în sine a fost acoperit de agenţi ai Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) care au fost reatribuiţi de la alte sarcini, cum ar fi cazurile de exploatare a copiilor, cu doar un webinar de două ore ca pregătire. Potrivit raportului, o astfel de pregătire minimă a fost extrem de inadecvată pentru complexitatea protejării unei ţinte de profil înalt precum Trump.

Avertizorii susţin, de asemenea, că Divizia de contra-supraveghere a Serviciilor Secrete s-a confruntat cu reduceri semnificative atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi personalul. Aceste reduceri ar fi fost dirijate de directorul interimar Ronald Rowe, care nu a răspuns încă public la aceste afirmaţii. Aceste reduceri de resurse, susţin avertizorii, au avut un impact direct asupra capacităţii agenţiei de a menţine nivelul de vigilenţă necesar pentru a contracara potenţialele ameninţări.

Preocupări interne şi acuzaţii de represalii

Raportul ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la cultura internă şi la conducerea din cadrul Secret Service, sugerând că agenţii care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la protocoalele de securitate fie au fost ignoraţi, fie s-au confruntat cu represalii. Unii avertizori susţin că au fost supuşi unor presiuni sau ameninţaţi cu repercusiuni asupra carierei dacă au tras un semnal de alarmă cu privire la măsurile de securitate inadecvate. Această atmosferă internă, aşa cum este descrisă în raport, ar fi putut contribui la un efect de descurajare, descurajând agenţii să pledeze pentru precauţiile necesare.

În urma tentativei de asasinat, mai mulţi funcţionari de nivel înalt ai Secret Service ar fi fost „încurajaţi să se pensioneze”, o măsură considerată de critici drept o încercare de a evita un control mai aprofundat şi supravegherea din partea Congresului. Raportul sugerează că acest lucru indică o cultură a eschivării mai degrabă decât a responsabilităţii în cadrul agenţiei.

Raportul avertizorilor evidenţiază reacţia lentă a agenţiilor executive la solicitările făcute de legislatori. Biroul senatorului Hawley a precizat că, deşi au solicitat clarificări atât Serviciului Secret, cât şi DHS, răspunsurile au fost întârziate şi lipsite de detalii. În special, niciuna dintre agenţii nu a negat categoric acuzaţiile avertizorilor, ceea ce nu a făcut decât să alimenteze şi mai mult îngrijorarea cu privire la veridicitatea afirmaţiilor.

Hawley a subliniat necesitatea unei anchete cuprinzătoare şi a unor reforme, declarând: „Aceste eşecuri expun vulnerabilităţi semnificative în aparatul de securitate al naţiunii noastre, care nu pot fi ignorate. Este imperativ să îi tragem la răspundere pe cei responsabili şi să implementăm schimbări imediate pentru a preveni repetarea unui astfel de eşec”.

Mai multe întrebări rămân fără răspuns. De exemplu, de ce nu au fost puse în aplicare măsuri de securitate esenţiale, cum ar fi supravegherea acoperişurilor şi acoperirea împotriva trăgătorilor de elită? Cine din cadrul Serviciului Secret sau al DHS a fost responsabil pentru respingerea cererilor de resurse suplimentare de securitate? Şi care a fost motivul din spatele tentativei de asasinat, având în vedere că asasinul a folosit comunicaţii criptate?

În plus, raportul indică implicaţii mai ample pentru politica de securitate a SUA. În urma tentativei de asasinat, există o presiune tot mai mare atât asupra Congresului, cât şi asupra administraţiei Biden pentru a întreprinde reforme radicale ale Serviciului Secret. Acestea ar include probabil revizuirea nivelurilor de finanţare, formarea personalului şi, poate cel mai important, asigurarea unei culturi a responsabilităţii în cadrul agenţiei.

Administraţia Biden nu a comentat până în prezent în mod direct concluziile raportului avertizorului. Cu toate acestea, se aşteaptă ca deputaţii din ambele partide să facă presiuni pentru audieri şi investigaţii suplimentare în această privinţă.

Un apel pentru protecţia avertizorilor şi reforme suplimentare

Hawley a promis protecţii pentru orice nou avertizor care furnizează informaţii suplimentare cu privire la eşecurile Serviciului Secret.

„Nu ne putem permite să ascundem aceste probleme sub preş. Poporul american merită un guvern transparent şi responsabil, iar acest lucru începe cu o investigaţie aprofundată a acestor dezvăluiri alarmante”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor