UE propune împrumuturi în valoare de 44 miliarde USD pentru Ucraina - cu sau fără sprijinul SUA

Ursula von der Leyen şi Vlodimir Zelenski în Kiev, 8 aprilie 2022 (Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

Uniunea Europeană a început să elaboreze o nouă propunere de împrumut în valoare de până la 44 de miliarde USD pentru Ucraina, într-un demers menit să depăşească impasul apărut după ce o propunere anterioară de a utiliza activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Kievul a fost respinsă prin veto de Ungaria, al cărei premier Viktor Orban simpatizează cu cauza Kremlinului.

Potrivit Financial Times, programul de îngheţare a activelor este încă planul A al Europei, dar dacă acesta se prăbuşeşte, Bruxelles-ul ar putea încerca să obţină bani proprii.

UE a încercat să extindă îngheţarea activelor ruseşti, de la o perioadă de şase luni la 36 de luni, cu scopul de a oferi mai multă stabilitate juridică şi financiară Ucrainei.

Premierul ungar Viktor Orban a subminat sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, în special în perioada care a urmat preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene în iulie. În acel moment, Orban a devenit „extensia politicii externe a Rusiei”, a declarat un analist pentru Foreign Policy.

Viktor Orban, văzut cumva precum un cal troian al Moscovei care pare deseori să împingă agenda Kremlinului la Bruxelles, a încălcat în mod repetat normele UE, pretinzând în mod fals că reprezintă blocul comunitar în timp ce se afla în „misiuni de pace” autodeclarate în mai multe ţări, inclusiv Rusia. Poziţia lui Orban faţă de Moscova este atât personală, cât şi politică.

„Nu este vorba că Orban îl iubeşte pe Putin. Ci că el urăşte Occidentul", a mai spus Foreign Policy.

Viktor Orban a sugerat că orice decizie privind fondurile europene suplimentare pentru Ucraina ar trebui să aştepte până după alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, când calculele s-ar putea schimba dramatic în funcţie de candidatul care câştigă, a scris Voice of America. O a doua preşedinţie Trump ar fi probabil imprevizibilă, dincolo de promisiunea sa de a pune capăt conflictului.

„Nu este complet clar cum va face asta”, a declarat un expert în politică externă pentru postul de televiziune.

Harris, pe de altă parte, şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Ucraina şi a părut angajată să păstreze politica lui Biden în această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor