Atentatul cu pagere împotriva Hezbollah. Ce se ştie până acum despre exploziile mortale care au vizat gruparea

Intrarea în centrul medical al Universităţii Americane din Beirut, după ce sute de persoane au fost rănite de explozia simultană a pagerelor purtate de membrii Hezbollah în Liban, 17 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

În ceea ce pare a fi un atac sofisticat, de la distanţă, pagerele folosite de sute de membri ai Hezbollah au explodat aproape simultan în Liban şi Siria marţi, ucigând cel puţin nouă persoane - inclusiv o fetiţă de 8 ani - şi rănind alte mii, potrivit AP.

Un oficial american a declarat că Israelul a informat SUA cu privire la operaţiune — în care mici cantităţi de explozibil ascunse în pager-uri au fost detonate — marţi, după ce aceasta s-a încheiat. Persoana a vorbit sub condiţia anonimatului deoarece nu era autorizată să discute informaţiile public.

Gruparea militantă susţinută de Iran a dat vina pe Israel pentru exploziile mortale, care au vizat un număr extraordinar de persoane şi au dat semne că ar fi fost o operaţiune planificată de mult timp. Detaliile privind modul în care a fost executat atacul sunt în mare parte incerte, iar anchetatorii nu au spus imediat cum au fost detonate pagerele. Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Iată ce se ştie până acum:

De ce au fost folosite pagere în atac?

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, i-a avertizat anterior pe membrii grupării să nu poarte asupra lor telefoane mobile, spunând că acestea ar putea fi folosite de Israel pentru a urmări mişcările grupului. În consecinţă, organizaţia foloseşte pagere pentru a comunica.

Un oficial Hezbollah a declarat că dispozitivele care au explodat aparţineau unei mărci noi pe care grupul nu o mai folosise până atunci. Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa, nu a identificat numele mărcii sau al furnizorului.

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri ca şi-a autorizat marca pe modelul de pager AR-924, iar o companie numită BAC a produs şi a vândut pagerele. Informaţii suplimentare despre BAC nu au fost disponibile imediat.

Citiți și Liban - mii de persoane rănite, opt morţi după un val de explozii de pagere care au ţintit membrii Hezbollah

Nicholas Reese, instructor adjunct la Centrul pentru afaceri globale din cadrul Şcolii de studii profesionale a Universităţii din New York, explică faptul că telefoanele inteligente prezintă un risc mai mare de interceptare a comunicaţiilor, spre deosebire de tehnologia mai simplă a pagerelor.

Acest tip de atac va forţa, de asemenea, Hezbollah să îşi schimbe strategiile de comunicare, a declarat Reese, care a lucrat anterior ca ofiţer de informaţii, adăugând că supravieţuitorii exploziilor de marţi vor arunca probabil „nu doar pagerele, ci şi telefoanele, lăsând tabletele sau orice alte dispozitive electronice”.

Cum ar putea un act de sabotaj să provoace explozia acestor pagere?

Chiar dacă un oficial american a confirmat că a fost o operaţiune planificată de Israel, marţi au apărut mai multe teorii cu privire la modul în care ar fi putut fi efectuat atacul. Mai mulţi experţi au explicat cum exploziile au fost cel mai probabil rezultatul unei interferenţe în lanţul de aprovizionare.

Dispozitive explozive foarte mici ar fi putut fi încorporate în pagere înainte de livrarea lor către Hezbollah şi apoi declanşate simultan de la distanţă, posibil cu un semnal radio.

La momentul atacului, „bateria era probabil pe jumătate explozivă şi pe jumătate baterie reală”, a declarat Carlos Perez, director de informaţii de securitate la TrustedSec.

Un fost ofiţer de genişti din armata britanică a explicat că un dispozitiv exploziv are cinci componente principale: Un recipient, o baterie, un dispozitiv de declanşare, un detonator şi o încărcătură explozivă.

„Un pager are deja trei dintre acestea. Ar trebui doar să adăugaţi detonatorul şi încărcătura”, a explicat fostul ofiţer, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece acum lucrează drept consultant cu clienţi din Orientul Mijlociu.

După ce marţi au apărut pe reţelele de socializare imagini filmate de camerele de supraveghere care ar fi arătat cum unul dintre pagere explodează pe şoldul unui bărbat într-o piaţă libaneză, doi experţi în muniţii au oferit opinii care coroborează declaraţia oficialului american potrivit căreia explozia pare să fie rezultatul unui dispozitiv exploziv minuscul.

„Privind înregistrarea video, dimensiunea detonării este similară cu cea cauzată de un detonator electric simplu sau de unul care are încorporată o încărcătură explozivă extrem de mică”, a declarat Sean Moorhouse, fost ofiţer al armatei britanice şi expert în eliminarea muniţiilor explozive.

Acest lucru semnalează implicarea unui actor statal, a spus Moorhouse. El adaugă că agenţia de informaţii externe a Israelului, Mossad, este suspectul cel mai evident de a avea resursele necesare pentru a efectua un astfel de atac.

N.R. Jenzen-Jones, un expert în armament militar care este director al Armament Research Services, cu sediul în Australia, notează că Israelul a fost acuzat de efectuarea unor operaţiuni similare în trecut. Anul trecut, AP a raportat că Iranul a acuzat Israelul că a încercat să saboteze programul său de rachete balistice prin piese străine defecte care ar putea exploda, deteriorând sau distrugând armele înainte ca acestea să poată fi utilizate.

Cât timp a durat această operaţiune?

Planificarea unui atac de o asemenea amploare ar dura foarte mult timp. Detaliile exacte sunt încă necunoscute, dar experţii au împărtăşit estimări cuprinse între câteva luni şi doi ani.

Gradul de sofisticare al atacului sugerează că făptaşul colectează informaţii de mult timp, a explicat Reese. Un atac de acest calibru necesită construirea relaţiilor necesare pentru a obţine acces fizic la pagere înainte ca acestea să fie vândute; dezvoltarea tehnologiei care ar fi încorporată în dispozitive; şi dezvoltarea surselor care pot confirma că ţintele purtau pagere.

Şi este probabil ca pagerele compromise să fi părut normale pentru utilizatorii lor cu ceva timp înainte de atac. Elijah J. Magnier, un veteran stabilit la Bruxelles şi un analist principal al riscurilor politice cu peste 37 de ani de experienţă în regiune, a declarat că a avut discuţii cu membri ai Hezbollah şi cu supravieţuitori ai atacului de marţi. Acesta a declarat că pagerele au fost achiziţionate cu mai mult de şase luni în urmă.

„Pager-ele au funcţionat perfect timp de şase luni”, a declarat Magnier.

El spune că ceea ce a declanşat explozia pare să fi fost un mesaj de eroare trimis tuturor dispozitivelor.

Pe baza conversaţiilor sale cu membrii Hezbollah, Magnier a mai spus că multe pagere nu s-au declanşat, permiţând grupului să le inspecteze. Acesta a ajuns la concluzia că între 3 şi 5 grame de material extrem de exploziv erau încorporate în circuite, a spus el.

Jenzen-Jones adaugă, de asemenea, că „o operaţiune de o asemenea amploare ridică, de asemenea, probleme legate de ţintire” - subliniind numărul de victime şi impactul enorm raportate până în prezent.

„Cum poate partea care iniţiază explozia să fie sigură că un copil al unei ţinte, de exemplu, nu se joacă cu pagerul în momentul în care acesta funcţionează?”, a spus el.

Hezbollah a emis o declaraţie în care confirmă că cel puţin doi membri au fost ucişi în atentate. Unul dintre aceştia era fiul unui membru Hezbollah în parlament, potrivit oficialului Hezbollah care a vorbit sub protecţia anonimatului. Ulterior, gruparea a emis anunţuri potrivit cărora alţi şase membri au fost ucişi marţi, deşi nu a precizat cum.

„Considerăm inamicul israelian pe deplin responsabil pentru această agresiune criminală care a vizat, de asemenea, civili”, a declarat Hezbollah, adăugând că Israelul "îşi va primi cu siguranţă pedeapsa corectă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor