Armele nord-coreene extind arsenalele ruseşti, susţine un general german

Vladimir Putin (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un participă la o ceremonie de bun venit la 19 iunie 2024 la Phenian, Coreea de Nord. (Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

Furnizarea de arme de către Coreea de Nord a întărit poziţia Rusiei în Ucraina, permiţându-i să-şi menţină arsenalele stocate acasă, a declarat luni, în timpul unei vizite în Coreea de Sud, principalul oficial militar german, potrivit Reuters.

Şeful Apărării germane, generalul Carsten Breuer, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu ar fi apelat la dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru arme dacă acestea nu ar fi fost utile.

"Este vorba despre creşterea producţiei de arme pentru agresiunea Rusiei în Ucraina. Este, de asemenea, consolidarea Rusiei prin posibilitatea de a-şi păstra stocurile aşa cum sunt", le-a spus Breuer reporterilor în capitala sud-coreeană Seul.

Ucraina şi Statele Unite, printre alte ţări şi analişti independenţi, susţin că liderul de la Phenian ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei prin furnizarea de rachete şi proiectile în schimbul asistenţei economice şi militare din partea Moscovei.

Coreea de Nord a expediat Rusiei cel puţin 16.500 de containere cu muniţii şi materiale conexe începând cu luna septembrie a anului trecut, iar Rusia a lansat mai mult de 65 dintre aceste rachete către ţinte din Ucraina, a declarat Robert Koepcke, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA, într-un discurs susţinut săptămâna trecută.

Moscova şi Phenianul au negat transferurile directe de arme, care ar încălca embargourile ONU.

Întrebat dacă a presat Coreea de Sud să furnizeze direct arme Ucrainei, Breuer a declarat că împărtăşeşte punctul de vedere al Ucrainei potrivit căreia dispozitivele antiaeriene, vehiculele de luptă ale infanteriei şi alte arme ar fi utile în luptă şi fiecare ţară ar trebui să facă tot ce poate.

Coreea de Sud a furnizat echipamente neletale şi ajutor, dar a declarat că nu intenţionează să trimită arme decât dacă cooperarea Rusiei cu Coreea de Nord depăşeşte linii roşii nespecificate.

"Am spus Coreei de Nord că cooperarea lor în domeniul securităţii cu Rusia are implicaţii directe asupra situaţiei noastre de securitate", a declarat ambasadorul Germaniei în Coreea de Sud, Georg Schmidt.

În timpul vizitei sale în Coreea de Sud, Breuer a vizitat două nave de război germane care au acostat acolo înainte de a traversa Marea Chinei de Sud în drum spre o escală în Manila.

Generalul a refuzat să confirme dacă navele vor tranzita strâmtoarea disputată Taiwan, care ar fi prima astfel de călătorie a navelor de război germane în peste 20 de ani.

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat în mod democratic, şi afirmă că are jurisdicţie asupra căii navigabile din strâmtoare, cu o lăţime de aproape 180 km.

Taiwanul contestă pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi afirmă că numai poporul insulei îşi poate decide viitorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor