Un portavion chinez intră pentru prima dată în apele contigue ale Japoniei [Raport]

Portavionul chinez Shandong (National Interest)
Redacţia
18.09.2024

Un portavion chinez a intrat temporar în apele contigue ale Japoniei pentru prima dată miercuri, a raportat radiodifuzorul public japonez NHK despre cea mai recentă întâlnire care ar putea amplifica tensiunile dintre cei doi vecini, transmite Reuters.

Portavionul a navigat între insulele Yonaguni şi Iriomote din sudul Japoniei, potrivt NHK, intrând într-o zonă care se întinde până la 39 de kilometri de la linia sa de coastă, unde Japonia poate exercita anumite controale, astfel cum sunt definite de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Ministerul japonez al Apărării nu a comentat deocamdată.

Luna trecută, Japonia a înaintat un protest Chinei după ce una dintre navele sale de cercetare a intrat în apele japoneze, la scurt timp după o încălcare a spaţiului aerian. În iulie, un distrugător al Marinei japoneze a intrat în apele teritoriale ale Chinei în apropiere de Taiwan, potrivit presei japoneze.

O creştere a activităţii militare chineze în apropierea Japoniei şi în jurul Taiwanului în ultimii ani a stârnit îngrijorare în Tokyo. Japonia a răspuns cu o consolidare a apărării care, în opinia sa, are drept scop descurajarea Beijingului de a utiliza forţa militară pentru a-şi promova pretenţiile teritoriale în regiune.

Anterior, miercuri, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a observat acelaşi grup de portavioane chineze navigând prin apele din largul coastei sale estice în direcţia Yonaguni, cea mai sudică insulă a Japoniei, care se află la aproximativ 110 km est de Taiwan.

China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, organizează de cinci ani exerciţii regulate în jurul insulei pentru a o presa să accepte revendicarea suveranităţii de către Beijing, în ciuda obiecţiilor ferme ale Taipeiului.

Ministerul a declarat că navele chineze, conduse de Liaoning, cel mai vechi dintre cele trei portavioane ale Chinei, au fost reperate în primele ore ale dimineţii de miercuri navigând prin apele din nord-estul Taiwanului.

Grupul a navigat apoi la sud-est de Yonaguni, a precizat ministerul într-o declaraţie, care poate fi văzut din Taiwan într-o zi senină.

Taiwanul a urmărit navele şi a trimis forţele sale să le monitorizeze, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor