Drone ucrainene au aruncat în aer un întreg depozit de arme rusesc. Explozia a avut intensitatea unui cutremur

Un atac ucrainean de amploare cu drone asupra Rusiei a declanşat miercuri o explozie de mărimea unui cutremur la un depozit important de arme din regiunea Tver, 18 septembrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
18.09.2024

Un atac ucrainean de amploare cu drone asupra Rusiei a declanşat miercuri o explozie de intensitatea unui cutremur la un depozit important de arme din regiunea Tver, forţând evacuarea unui oraş din apropiere, au raportat bloggerii de război şi o parte din mass-media, transmite SWI.

Videoclipuri şi imagini neverificate difuzate pe reţelele de socializare au arătat o minge uriaşă de flăcări care se înălţa pe cerul nopţii şi mai multe detonări care răsunau pe un lac la aproximativ 380 km vest de Moscova.

Sateliţii NASA au detectat surse intense de căldură emanând dintr-o zonă de aproximativ 14 kilometri pătraţi la faţa locului în primele ore, iar staţiile de monitorizare a cutremurelor au detectat ceea ce senzorii au considerat a fi un mic cutremur în zonă.

„Inamicul a lovit un depozit de muniţii în zona Toropeţ. Tot ceea ce poate să ardă deja arde acolo (şi explodează)”, a declarat Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană.

Nu au existat informaţii cu privire la victime.

Presa rusă de stat a relatat în trecut că la locul exploziilor se afla un arsenal important de arme convenţionale. Presa de stat, care este acum supusă legilor de cenzură militară, a rămas tăcută în relatările sale de miercuri.

Igor Rudenia, guvernatorul regiunii Tver, a declarat că au fost doborâte drone ucrainene, că a izbucnit un incendiu şi că unii locuitori au fost evacuaţi. Rudenia nu a spus însă ce arde.

O femeie a declarat pentru Reuters că membrii familiei sale au fost evacuaţi din Toropeţ.

„A început un incendiu cu explozii”, a spus femeia, dându-şi doar prenumele, Irina.

O sursă din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru Reuters că atacul dronei a distrus un depozit în care erau depozitate rachete, bombe ghidate şi muniţie de artilerie. Guvernul ucrainean nu a făcut niciun comentariu imediat.

Rusia şi Ucraina au raportat fiecare zeci de atacuri ale dronelor inamice asupra teritoriilor lor peste noapte, în timp ce forţele ruse avansează în estul Ucrainei.

Explozie majoră

Potrivit lui George William Herbert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, California, dimensiunea exploziei principale prezentate în videoclipul neverificat de pe reţelele de socializare a fost echivalentă cu detonarea a 200-240 de tone de explozibili puternici.

O cameră de chat Toropeţ de pe site-ul rusesc de socializare VK a fost inundată cu mesaje de susţinere din alte părţi ale ţării şi cu oferte de ajutor pentru persoanele care fug din oraş.

Unii oameni întrebau dacă anumite clădiri erau încă în picioare.

„Oameni buni, ştie cineva ce s-a întâmplat cu satul Kudino??? Mi-au spus că nu a mai rămas nimic din casa noastră”, a postat o femeie.

O altă femeie a răspuns: „E groază acolo”. Kudino este un sat situat la 4,5 km nord-est de Toropeţ.

Unii bloggeri de război s-au întrebat cum au putut dronele să declanşeze explozii atât de mari la ceea ce se credea a fi o instalaţie puternic fortificată.

Potrivit unui raport al agenţiei de ştiri de stat RIA din 2018, Rusia construia un arsenal pentru depozitarea de rachete, muniţie şi explozibili în Toropeţ, un oraş vechi de 1.000 de ani, care are o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori.

Dmitri Bulgakov, pe atunci ministru adjunct al Apărării, a declarat pentru RIA în 2018 că instalaţia ar putea apăra armele de rachete şi chiar de un mic atac nuclear. Bulgakov a fost arestat la începutul acestui an pentru corupţie. El neagă acuzaţiile.

„Acestea (instalaţiile de beton) asigură depozitarea lor fiabilă şi sigură, le protejează de loviturile aeriene şi de rachete şi chiar de factorii dăunători ai unei explozii nucleare”, declara Bulgakov la acea vreme, citat de RIA.

Unii ruşi de pe grupurile de chat şi-au exprimat furia.

„De ce muniţia nu era în subteran! Ce faceţi???? În Kudino, casele au fost aruncate în aer! De ce arde pădurea şi nu este nimeni acolo... ce fel de neglijenţă este asta!!!!”, a postat o femeie.

Rusia a raportat că unităţile sale de apărare antiaeriană au distrus peste noapte 54 de drone lansate împotriva a cinci regiuni ruse, fără a menţiona Tver. Ucraina a declarat că a doborât 46 din cele 52 de drone lansate de Moscova peste noapte şi că Rusia a folosit trei rachete aeriene ghidate care nu şi-au atins ţintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor