Ucraina avansează în regiunea Kursk din Rusia şi capturează un oraş garnizoană

Soldaţi ucraineni pe câmpul de luptă (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
18.09.2024

Forţele ucrainene au capturat un oraş garnizoană, deschizând un nou front în regiunea Kursk din sudul Rusiei, relatează Telegraph.

Săptămâna trecută, geniştii au deschis o breşă în apărarea rusă de-a lungul frontierei, în timp ce Moscova a organizat prima sa încercare semnificativă de a recupera teritoriul confiscat de Kiev în incursiunea sa surpriză.

Noua ofensivă se află la aproximativ 32 de kilometri vest de zona de 820 de kilometri pătraţi pe care oficialii occidentali au declarat săptămâna trecută că Ucraina reuşeşte să o ocupe.

Sursa citată afirmă că, la scurt timp după trecerea frontierei, trupele ucrainene au avansat câţiva kilometri dincolo de satul Novi Put, unde au intrat în districtul Gluşovski din Kursk.

Tancurile ucrainene s-au apropiat de periferia sudică a oraşului de garnizoană rusesc Veseloe, la aproximativ cinci kilometri nord de frontiera ucraineană.

Centrul ucrainean pentru strategii de apărare a declarat duminică într-un raport că forţele Kievului au „preluat practic controlul asupra acestuia”.

Duminică, Grupul ucrainean Khorne a distribuit pe reţelele de socializare imagini cu o presupusă lovitură asupra unei baze militare ruseşti folosind o bombă JDAM ghidată prin satelit furnizată de SUA.

„Aduceţi-ne mai mulţi recruţi şi paraşutişti. Vă observăm pe toţi”, a postat Khorne pe canalul său de pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Luni, Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al oraşului Kursk, a emis un ordin de evacuare pentru locuitorii din districtele Homutovski şi Rilski, care se află la mai mult de 16 km nord de graniţa cu Ucraina, ca răspuns la noul atac.

„Dragi concetăţeni, vă cer să trataţi situaţia actuală cu înţelegere şi să urmaţi toate recomandările forţelor de securitate şi ale autorităţilor locale”, a scris oficialul pe Telegram.

Rusia a staţionat un număr mare de recruţi slab pregătiţi în Veseloe, a relatat site-ul de ştiri Forbes.

Kremlinul foloseşte de obicei astfel de oraşe garnizoană pentru a găzdui tineri care efectuează un serviciu militar de un an şi care nu sunt destinaţi să intre în lupte.

Iniţial, Moscova s-a bazat pe poliţiştii de frontieră şi pe recruţi pentru a respinge incursiunea ucraineană în Kursk - prima invazie străină pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Comandanţii ruşi au introdus de curând unităţi mai bine pregătite şi mai capabile, în încercarea de a contracara orice avans ucrainean.

Dar dacă Ucraina continuă să avanseze dincolo de Veseloe, manevra reprezintă „o ameninţare de încercuire pentru grupul tactic al inamicului [până la 8.000 de militari]”, care luptă în apropiere, potrivit Centrului ucrainean pentru strategii de apărare.

Săptămâna trecută, Moscova a lansat o contraofensivă de-a lungul flancului vestic al Ucrainei, recâştigând în special controlul asupra satului Snagost.

Surse ruseşti au afirmat că forţele Kremlinului au recucerit până la 150 de kilometri pătraţi de la forţele ucrainene.

Un oficial de rang înalt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, citat într-un raport al FT, a declarat că Rusia a deplasat aproximativ 38.000 de soldaţi la Kursk, inclusiv unităţi desfăşurate de pe liniile frontului din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut public ofensiva vinerea trecută, afirmând că asaltul „se desfăşoară în conformitate cu planul nostru ucrainean”, într-o posibilă aluzie la începutul unei noi presiuni din partea Kievului.

Contul de X pro-ucrainean Tendar a declarat că Ucraina a aşteptat probabil ofensiva rusă înainte de a-şi lansa ultima operaţiune.

„Nu numai că îi forţează pe ruşi să îşi angajeze în sfârşit trupele, inclusiv rezervele”, a scris contul, adăugând: „Operaţiunile ucrainene la sud de Gluşkovo nu fac decât să susţină această presupunere. Armata ucraineană s-a pregătit în mod evident pentru această manevră şi forţează acum într-un alt punct slab al apărării ruse”.

Între timp, Rusia a lansat 56 de drone asupra Kievului într-un baraj nocturn care a rănit o persoană şi a avariat cinci case. Forţele aeriene ucrainene au declarat luni dimineaţă că au doborât 53 dintre acestea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor