Rusia şi China îşi unesc forţele în Marea Chinei de Est

După încheierea consultărilor militare dintre Rusia şi China, Beijing-ul a anunţat că cele două ţări vor participa la aplicaţiile "Cooperarea maritimă 2014" la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, iar aplicaţiile militare vor avea loc într-un raion maritim şi spaţiul aerian din partea de nord a Mării Chinei de Est.
Gina Sturdza
27.02.2014

focus

alte articole

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Gina Sturdza
27.02.2014

După încheierea consultărilor militare dintre Rusia şi China, Beijing-ul a anunţat că cele două ţări vor participa la exerciţiile "Cooperarea maritimă 2014" la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, iar aplicaţiile militare vor avea loc într-un raion maritim şi spaţiu aerian din partea de nord a Mării Chinei de Est.

"Cooperarea maritimă 2014" vine după criza din Ucraina şi după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele chinez, Xi Jinping s-au întâlnit pe 7 februarie, şi "au examinat cooperarea bilaterală în domeniile economic, politic şi militar", potrivit mass-mediei ruse, care a relatat că potrivit lui Vladimir Putin, „Rusia şi China contribuie semnificativ şi la dezvoltarea mondială şi la asigurarea securităţii internaţionale”.

Expertul militar Igor Korotcenko a declarat pentru Vocea Rusiei că este al doilea an când Rusia şi China vor desfăşura aplicaţii împreună, dând semnalul că militarii celor două ţări îşi consolidează pregătirea de luptă, în cazul unei situaţii de urgenţă.

„În timpul aplicaţiilor vor avea loc trageri de artilerie asupra unor ţinte maritime şi aeriene, va fi prelucrată protecţia în comun a comunicaţiilor maritime. Acest lucru este important în condiţiile când există probleme şi contradicţii geopolitice şi regionale nerezolvate. În acelaşi timp, factorul forţei militare uneori este utilizat în activitatea statelor străine pentru presiuni politice sau de altă natură”.

După victoria Kievului, Moscova a pierdut momentan controlul asupra peninsulei Crimeea (care face parte din teritoriul Ucrainei şi este locuită în marea majoritate de o populaţie de origine rusă) şi riscă să piardă şi poziţia geostrategică a acesteia de la Marea Neagră. În ultimul timp Kremlinul şi-a crescut semnificativ implicarea politică în statele vecine, căutând să încheie relaţii diplomatice mai strânse, crescând forţa navală rusă din Marea Neagră şi creând condiţiile restabilirii sferei istorice de influenţă în statele controlate fost-comuniste.

Priorităţile Chinei

Odată cu anunţul Rusiei şi Chinei că îşi unesc forţele în Marea Chinei de Est, fără îndoială un semnalul adresat Statelor Unite şi Japoniei, este de aşteptat o reacţie imediată atât în Occident cât şi în Japonia în legătură cu aplicaţiile militare ale Rusiei şi Chinei în Marea Chinei de Est.

În contextul tensiunilor amplificate din Marea de Est, China a încercat să implice în mod bizar Germania în conflictul său deschis cu Japonia -cerând diplomaţiei germane ca tema celui de-al Doilea Război Mondial să fie o parte cheie a călătoriei preşedintelui Xi Jinping în Germania luna viitoare. Spre disconfortul Berlinului, Beijingul ar vrea să folosească istoria dureroasă a Germaniei din timpul războiului pentru a umili Japonia.

China a impus unilateral la sfârşitului anului 2013 o zonă aeriană defensivă asupra teritoriilor japoneze din Marea de Est a Chinei, incident care a amplificat enorm tensiunile dintre cele două ţări, fiind acuzată în repetate rânduri de Statele Unite că a început o campanie de cucerire teritorială mascată în Marea de Est a Chinei, ca prefaţă a unui atac asupra Japoniei.

Autorităţile chineze s-au mai folosit deseori de ”exerciţiile militare” pentru a ocupa teritorii sau pentru a amplifica tensiunile cu vecinii săi. În trecut, Beijingul a denumit exerciţiile militare o formă de ”protecţie a drepturilor maritime”. Acum experţii anticipează că Armata de Eliberare Populară chineză a primit o nouă sarcină: aceea de a efectua un război scurt şi incisiv pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est:

"Am fost martorii unui exerciţiu amplu (...) şi am ajuns la concluzia că Armata de Eliberare Populară a primit o nouă sarcină: de a efectua un război scurt şi incisiv pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est", a afirmat recent James Fanell, înalt oficial al flotei american din Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor