Partidul comunist chinez ar plănui un război pentru a salva regimul
alte articole
Lupta internă dintre cele două mari aripi din Partid - cea condusă de Xi Jinping, preşedintele actual, şi "banda din Shanghai" a durilor - ia forme tot mai bizare.
Arestarea fostului Ţar al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, a trimis unde de şoc în coloana vertebrală a Partidului - Securitate şi Armată.
După incidentul China Leaks de săptămâna aceasta (vezi articolele asociate), care are toate atributele unui atac indirect, în media occidentală, asupra aripii "reformiste", a urmat incidentul Weibo (vezi articolele asociate), care pare un răspuns al aripii soft împotriva durilor.
Însă războiul civil din Partid purtat în spatele scenei nu se poate opri aici. Un raport al unei reviste din Hong Kong transmite că în interiorul Partidului se pun la cale cu fervoare planuri şi manevre, pentru a devia criza internă pe un alt curs, chiar mai sinistru.
Media din Hong Kong transmite că la diferite niveluri ale regimului chinez există un curent de opinie larg răspândit, conform căruia „un al treilea Război Mondial ar fi avantajos pentru China”.
Încă o zonă de supraveghere
Zheng Ming, revistă de politică din Hong Kong, scrie în ediţia din ianuarie: "Armata Chinei pregăteşte în secret instituirea unei noi zone maritime de supraveghere în Marea de Sud a Chinei. În acelaşi timp, se poartă tratative secrete referitoare la o colaborare militară cu Taiwan-ul. Scopul precis al tratativelor rămâne o enigmă". Zheng Ming îşi bazează afirmaţiile pe o sursă din interiorul cercului puterii de la Beijing.
Sursa anonimă precizează în continuare: „În interiorul Partidului Comunist Chinez domină părerea conform căreia conflictele politice interne au ajuns la magnitudinea la care nu mai pot fi soluţionate. De aceea, unii consideră războiul ca fiind o posibilă cale de rezolvare. Chiar acum, viziunea conform căreia „un Al Treilea Război Mondial ar fi avantajos pentru China” este vehiculată la diferite nivele ale Partidului Comunist Chinez, de la potentaţi comunişti până la simplul membru de partid. În plus, au apărut zvonuri care spun că Statele Unite ar plănui bombardarea Beijing-ului.
Vietnam-ul şi Filipine-ele au cerut ajutorul SUA pentru a stăvili China
Fapt este că Statele Unite se aşteaptă la instituirea zonei de supraveghere în Marea de Sud a Chinei. Acesta este motivul pentru care relaţiile militare cu Vietnam-ul şi Filipine-ele au fost consolidate. La sfârşitul lui 2013, Secretarul de stat John Kerry a vizitat Filipine-ele şi a asigurat statul insular că se poate baza pe un ajutor în valoare de 40 milioane USD, pe care să-l poată folosi pentru protecţia sa. Vietnam-ului i-a fost promis un ajutor total în valoare de 32,5 milioane USD, din care 18 milioane să revină echipării marinei.
Incidente cu nave scufundate
Cu privire la posibilii factori declanşatori ai războiului, Zheng Ming a intervievat un cercetător militar din Beijing, a cărui părere sună astfel: scânteia celui de-al treilea război mondial nu ar consta în lupte între avioane militare chineze şi japoneze deasupra Mării de Est a Chinei, ci într-o confruntare de nave militare aparţinând Chinei şi Statelor Unite în Marea de Sud a Chinei. Aceasta ar fi înscenarea perfectă.
Varianta a doua ar putea consta în scufundarea unei nave filipineze de către o navă sau un submarin aparţinând Chinei. Americanii s-ar putea angaja în conflict, urmarea putând fi o confruntare armată între China şi Statele Unite, conform sursei interne, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.
Vechile trucuri propagandistice
Zvonul că SUA ar pune la cale un atac împotriva Chinei a început să circule, conform observatorilor, deja dinaintea „Celei de-a Treia Plenare” a Partidului Comunist Chinez din noiembrie. Înaintea sesiunii „deschizătoare de drumuri”, propaganda de Partid a zugrăvit Statele Unite ca inamic numărul unu, pentru a suda coeziunea în sânul Partidului.