Ponta apără Huawei, compania chineză acuzată de spionaj în numeroase ţări
focus
alte articole
După ce preşedintele Traian Băsescu şi europarlamentarul Monica Macovei au criticat miercuri memorandumul semnat de Guvernul Ponta cu compania chineză Huawei, acuzată de spionaj cibernetic, în care se prevedea participarea acesteia la construcţia unor sisteme IT critice pentru siguranţa naţională, premierul Victor Ponta a intervenit şi a luat apărarea părţii chineze denunţând reacţiile de acest gen îndreptate împotriva "investitorilor chinezi".
„Am ţinut ca în numele guvernului să anunţ sprijinul total pe care Guvernul îl acordă tuturor investitorilor în economie, fie români sau străini, deoarece aceştia au contribuit în 2013 la creşterea economică, relansarea economică, crearea de locuri de muncă şi cred că România trebuie să arate în continuare că o ţară care primeşte şi sprijină investiţiile de toate tipurile. Am simţit nevoia să dau acest mesaj public şi să fac un apel la responsabilitate de la factorii politici, începând cu Traian Băsescu, care atacă în mod constant investitorii mari din România. Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, Huawei, cu care guvernul a semnat un memorandum de principiu pentru sprijinirea investiţiilor”, a precizat premierul.
Victor Ponta a explicat că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice investiţie se face cu respectarea obligaţiilor asumate de România ca stat membru al UE. Acesta a transmis companiile internaţionale că trebuie „să aibă încredere că bătăliile politicianiste sunt lipsite de substanţă, că vor avea protejate investiţiile în România”.
Memorandumul semnat în luna noiembrie de Guvernul Ponta cu compania de telecomunicaţii chineză Huawei prevede că Ministerul Societăţii Informaţionale „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului. Compania de telecomunicaţii Huawei a fost acuzată în repetate rânduri că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.
În 2011 Huawei a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale în SUA, iar în 2012 guvernul canadian a luat măsuri similare citând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.
În ciuda acestor interdicţii primite de compania chineză, premierul Ponta a susţinut ca „şi SUA, şi Europa lucrează în foarte multe sisteme cu compania Huawei”.
În acest context şeful statului a declarat: „Am solicitat azi (miercuri) şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturare, am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă şi îl notific public că la CCR indiferent ce vot vor da în parlament îmi e greu să cred că o astfel de lege va trece ştiind atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului, nu are în atribuţiuni aşa ceva, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale - obligaţiile asumate şi aprobate prin memorandum cu Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau alta”, a afirmat şeful statului.
Întrebat despre prevederea din memorandum potrivit căreia Huawei va participa la crearea unui sistem de siguranţă naţională?, Ponta a explicat că numai „cu respectarea legislaţiei europene”, pentru că „România nu îşi propune să deroge de la procedurile europene”.
Traian Băsescu a explicat că „memorandumul cu firma chineză şi mişcarea STS pot fi elemente de adăugat într-o plângere penală”.
„Când vor veni responsabilii NATO sau SUA să discutăm cu comunicaţiile pe scutul de la Deveslu, o să-i trimit la Zgonea. Ce să fac şi eu, dacă acolo va fi responsabilitatea, sau la cine, la Scutaru? Ei şi ştiu foarte bine detaliile securităţii naţionale a Romaniei”, a subliniat acesta.
Europarlamentarul Monica Macovei a avertizat miercuri că „Guvernul USL-Ponta a semnat un memorandum cu o firmă chineză de IT în care promite sprijin pentru implicarea acesteia în dezvoltarea unor sisteme de informaţie, critice pentru securitatea naţională şi parteneriatul României cu ţările democratice din NATO şi UE (...) SUA, cel mai important prieten şi partener al României, au blocat participarea companiei chineze la o licitaţie publică din motive de securitate naţională. Acelaşi lucru l-au făcut Marea Britanie, Canada şi Australia. Am spus de mai multe ori că Ponta schimbă direcţia Vest şi trădează România”.