Coreea de Sud a prezentat comitetul pentru reunificarea cu Coreea de Nord

Park Geun-Hye, preşedintele Coreii de Sud.
Park Geun-Hye, preşedintele Coreii de Sud. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Preşedintele sud coreean, Park Geun-hye a anunţat înfiinţarea comitetului pentru reunificarea cu Coreea de Nord, al cărui rol va fi lansarea unui dialog pe scară largă cu Phenianul şi crearea unui cadru economic şi legal pentru reunificarea celor două ţării. Comitetul va include membrii din toate treptele societăţii, inclusiv experţi în diplomaţie, securitate, economie, sociologie, cultură şi organizaţii private, potrivit preşedintele sud coreean.

Analiştii economici spun că reunificarea celor două ţări ar costa Coreea de Sud aproximativ 7% din PIB-ul anual, timp de 10 ani. Coreea de Nord are un PIB de 38 de ori mai mic decât cel al Coreei de Sud. Experţii spun că reunirea celor două ţări va costa peste 1.000 de miliarde de dolari.

Atât Seoulul cât şi Phenianul au ca obiectiv reunificarea, însă nici una dintre părţi nu au precizat modalitatea prin care se va realiza sau cine va conduce Coreea reunită.

Cele două ţări au fost despărţite în urma celui de-al Doilea Război Mondial, când partea sudică a rămas sub influenţa Statelor Unite iar a cea nordică sub cea a Uniunii Sovietice.

Anul acesta cele două ţări au înregistrat un progres major în relaţiile diplomatice din timpul reuniunilor organizate pentru familiile despărţite, eveniment încheiat fără acuzaţii din partea nici unei tabere.

Reuniunea a fost văzută ca o concesiune majoră din partea Phenianului , care a cerut timp îndelungat încetarea exerciţiilor militare efectuate anual de Coreea de Sud şi Statele Unite.

Cu o săptămână în urmă, o comisiei a ONU a stabilit, în urma unei anchete, un rechizitoriu înfricoşător împotriva regimului de la Phenian, pe care l-a acuzat de crime contra umanităţii. ONU a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze împotriva atrocităţilor din Coreea de Nord şi a sugerat aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili. La scurt timp după publicarea raportului, China a luat apărarea Phenianului refuzând orice sesizare a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de către Consiliul de Securitate.