Poveşti din Vestul sălbatic în Estul comunist
Evenimentele din China de săptămâna trecută au aruncat umbre peste întâlnirea dintre vice preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping şi preşedintele american Obama, desfăşurată marţi.
Xi şi administraţia americană sunt chemaţi să adreseze problema atrocităţilor care continuă în China. În timpul unei încercări nereuşite de cerere de azil un oficial senior al Partidului Comunist Chinez este suspectat de a fi oferit probe documentate oficialilor consulari americani, privind campania sistematică de recoltare de organe de la practicanţii Falun Gong, pe care regimul comunist o duce din 2000.
Wang, şeful Biroului Securităţii statului din megalopolisul Chongqing, a intrat pe 6 februarie în clădirea Consulatului American din Chengdu, un oraş aflat la vest de Chongqing, unde a cerut azil politic.
La o conferinţa de presă ţinută la Naţional Press Club luni, Dr. Tsuwei Huang, purtătoarea de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa din Washington, D.C., a cerut administraţiei americane să publice conţinutul conversaţiei dintre oficialul comunist şi personalul consular, care a avut loc în Chengdu.
Wang a fost ai mulţi ani satrapul lui Bo Xilai, unul dintre liderii de Partid din Chongqing şi guvernator al provinciei Liaoning.
În Liaoning, Bo a fost un promotor entuziast al campaniei de persecuţie dusă de autorităţile comuniste împotriva aderenţilor Falun Gong.
Agenţia de presă Canada Free Press a raportat cel puţin 100 de cazuri de tortură comise în perioada când Bo Xilai era guvernator al provinciei Liaoning. Datorită prestaţiei sale ca guvernator, Bo Xilai a fost acuzat de crime împotriva umanităţii în procese intentate în peste 10 ţări.
Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa), este o practică de exerciţii şi meditaţie ale cărei valori fundamentale sunt adevărul compasiunea şi toleranţa. Mişcarea spirituală a câştigat o mare popularitate astfel încât în anul 1996 regimul chinez estima numărul de practicanţi la 70-1000 de milioane.
Popularitatea Falun Gong a speriat liderul comunist al momentului, Jiang Zemin, care în iulie 1999 a ordonat începerea unei campanii de eradicare a practicii.
În primăvara lui 2006, ziarul Epoch Times a publicat rapoarte privind existenţa unei macabre campanii secrete de recoltare de organe pe viu, de la practicanţii Falun Gong din China.
Recoltarea continuă şi astăzi, conform afirmaţiilor avocatului de drepturile omului, David Matas. Matas, împreună cu un fost secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific - David Kilgour - a organizat o anchetă independentă în 2006, privind recoltarea forţată de organe.
Raportul anchetei lor a arătat că practicanţii Falun Gong deţinuţi de regimul comunist au reprezentat probabil sursa pentru cel puţin 41.500 de cazuri de transplanturi în China.
Conform unor analişti chinezi Bo Xilai a descoperit recent că Wang Lijun era investigat de autorităţile centrale pentru corupţie. Numeroşi asistenţi de-ai lui Wang au fost arestaţi de către Bo Xilai, iar trei dintre aceştia au murit în arestul poliţiei.
Speriat că fostul său şef va încerca să-l asasineze, Wang a fugit către consulatul American din Chengdu, unde a cerut azil politic.
Departamentul de Stat a confirmat că Wang a petrecut noaptea în clădirea consulatului şi că a părăsit incinta a doua zi, de bunăvoie. Wang a fost escortat afară de oficiali veniţi de la Beijing. Bill Gertz, de la Washington Free Beacon, a citat un oficial american care a declarat în condiţii de anonimat că Wang ceruse azil politic.
Bo Xilai a înconjurat consulatul american cu trupe de poliţie, însă oficiali de la Beijing l-au împiedicat să îl captureze pe Wang Lijun.
Conform bloggerilor chinezi, Wang a început să strige de îndată ce a ieşit din clădirea Consulatului American, afirmând că ar fi povestit totul oficialilor SUA şi că ar fi trimis informaţiile şi dovezile în străinătate.
Conform Dr. Huang, Wang a spart “codul tăcerii” şi a dezvăluit detalii despre implicarea sa şi a lui Bo Xilai în campania de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă - în special aderenţi Falun Gong - din China.
La conferinţa de presă din Washington DC, împreună cu Dr. Huang se afla Chun Mei Ma, o practicantă Falun Gong din China, care a primit azil politic în SUA după ce a fost arestată şi torturată pentru credinţa sa.
Ma, în vârstă de 42 de ani, al cărei fiu se află încă în China, a izbucnit în lacrimi când a povestit torturile suferite în detenţie. Ea a vorbit despre arsuri cu bastoane electrice de mare voltaj, privare de somn, hrănire forţată şi bătăi.
Ma a povestit reporterilor că de fiecare dată când era arestată, a fost supusă unor analize de sânge. Acest lucru era frecvent pentru practicanţii Falun Gong, şi rămâne de neexplicat, deoarece relele tratamente aplicate acestora exclud orice eventuale îngrijiri medicale.
Testele de sânge erau necesare pentru a verifica eventuale compatibilităţi în cazul unor transplanturi.
Huang a cerut oricărui chinez care a fost asociat cu recoltarea de organe să expună practicile abuzive.
În ajunul vizitei vicepreşedintelui chinez Xi Jinping, Huang i-a cerut acestuia să-şi asculte conştiinţa şi să încerce să oprească persecuţia practicanţilor în China continentală.
“Cerem viitorului lider al Chinei, Xi Jinping, să înceteze imediat persecuţia practicanţilor Falun Gong şi să înceapă o anchetă riguroasă pentru a stabili vinovăţia celor responsabili de persecutarea practicanţilor Falun Gong şi pentru a aduce în justiţie vinovaţii principali”.