China, cuţite la beregată în Partid: situl Weibo jos, traficul redirecţionat către un software care sparge cenzura
focus
alte articole
Weibo, unul din cele mai populare situri web chinezeşti ce găzduieşte peste 500 de milioane de utilizatori, a fost, pe 20 ianuarie, scos din funcţiune timp de două ore.
Mai bizar, traficul său a fost redirecţionat către o adresă de IP administrată de Freegate, software produs de activişti pentru a sparge sistemul de cenzură a internetului din China.
"Nimeni" nu ştie exact ce s-a întâmplat.
Weibo este o reţea de social media "aprobată" de către statul chinez, asemănătoare cu un amestec între Facebook şi Twitter - ambele fiind interzise în China. Joi după amiază, atunci când Weibo a revenit în funcţiune, incidentul a fost subiectul cel mai important de discuţie, 269.068 de chinezi discutând despre el.
Unul dintre useri, ITHome, a întrebat în chineză: ”Cine are IP-ul 65.49.2.178 ? Va rămâne cu siguranţă în istorie”.
IP-ul, sau adresa de ”Internet Protocol” în chestiune, este unul dintre canalele puse la dispoziţie de Freegate, soft şi organizaţie ce permite utilizatorilor chinezi să-şi direcţioneze conexiunile şi să acceseze website-uri care sunt blocate în China.
Totuşi cu două zile în urmă a fost declanşat scandalul China Leaks. Aripa dură a Partidului a trimis unei organizaţii mass media occidentale documente care probează corupţia aripii "reformiste" care ar avea mii de miliarde în conturi off shore. Scandalul China Leaks pare un răspuns al Ţarului Securităţii chineze, Zhou Yongkang, de curând arestat la domiciliu - măsură iniţiată de actualul preşedinte Xi Jinping.
Redirecţionarea sitului Weibo pare astfel pusă la cale de aripa soft a Partidului ca răspuns la China Leaks. Aripa soft din Partid este alcătuită din fostul premier Wen Jiabao, fostul preşedinte Hu Jintao şi actualul preşedinte Xi Jinping, care de altfel a şi fost vizat de un complot al aripii dure în momentul în care a preluat puterea la sfârşitul anului 2012.
Redirecţionarea de la Weibo pare să aibă menirea de a expune crimele comise de aripa dură a Partidului, împotriva cetăţenilor chinezi în ultimele decenii - mai multe informaţii pe China Leaks - Corupţia este reală. Dar regia e semnată Zhou Yongkang http://epochtimes-românia.com/news/china-leaks-corupţia-este-reala-dar-regia-e-semnată-zhou-yongkang-ţarul-securităţii-care-moare-greu---210986
Până şi Bill Xia, activist social, preşedintele Dynamic Internet Technology, creatorii Freegate, încearcă în continuare să analizeze ce s-a întâmplat.
”Am crezut că este un atac. Din perspectiva noastră, am observat un trafic anormal şi excesiv pe unul din IP-urile noastre,” a spus Xia.
Incidentul a adus sute de mii de utilizatori pe secundă către unul dintre adresele de IP ale Freegate şi a ameninţat portalul Freegate cu scoaterea din funcţiune.
Xia mai spus că pentru a menţine Freegate în funcţiune, a trebuit să trateze surplusul de trafic ca pe un atac, şi să scadă traficul.
Freegate este un software gratuit pe care oamenii îl pot folosi pentru a sparge cenzura Internetului. Xia l-a creat pentru a ajuta chinezii să treacă prin blocajul Internetului din China, însă este folosit de oameni din întreaga lume. Freegate, şi produsul său soră numit Ultrasurf, au fost folosite în locuri precum Iran, Egipt, şi Birmania pentru a sparge prin cenzura regimurilor represive.
Bill Xia a amintit că incidentul recent are un tipar cunoscut.
Acesta a investigat un incident similar în anul 2002. Oamenii din Hong Kong ce încercau să viziteze Weibo au fost redirecţionaţi către FalunDafa.org, un website unde oamenii pot studia lecţiile şi pot învăţa exerciţiile Falun Gong.
Falun Gong, cunoscut de asemenea şi ca Falun Dafa, este o mişcare spirituală chineză bazată pe principiile adevăr, compasiune, şi toleranţă. A fost interzisă de autorităţile chineze în 1999, atunci aproximativ 100 de milioane de chinezi practicau - mai mulţi decât numărul membrilor din Partidul Comunist Chinez.
Xia a spus că atacul din 2002 a fost făcut la nivelul de portal printr-o tehnologie de DNS hacking.
”Numai guvernul chinez are autoritatea administrativă şi abilitatea tehnică să utilizeze astfel de lucruri pentru o perioadă extinsă de timp”, spune Xia.
În ciuda descoperirilor şi a unei experienţe anterioare cu un astfel de atac, Xia este de părere că atât cel 2002 cât şi atacul recent au venit din partea autorităţilor chineze.