Premierul Ponta „crede” într-un viitor alături de liberali

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Acuzat în repetate rânduri că încearcă din nou instaurarea domniei Partidului Unic, pe modelul consacrat de mentorul său, Adrian Năstase, în anii 2000, premierul Victor Ponta, potenţial viitor candidat la prezidenţiale, mizează pe cartea pluralismului politic manifest şi a respectului faţă de foştii, actualii şi potenţial viitorii parteneri. Invitat luni seara la Antena 3, premierul a afirmat că, în ipoteza în care ar candida şi ar câştiga alegerile prezidenţiale din acest an, ar numi ca prim-ministru un liberal, adăugând însă că nu ştie dacă liderul PNL, Crin Antonescu, şi-ar dori să conducă Guvernul.

"Nu am absolut niciun interes să dau o lovitură de imagine PNL-ului. Cred în continuare că PNL-ul a fost un partener esenţial la formarea USL-ului şi va fi la un moment dat un partener în epoca post Băsescu(...). Eu am acelaşi respect pentru domnul Antonescu, pe care l-am avut întotdeauna", a mai declarat Victor Ponta la Antena 3.

Afirmaţiile lui Ponta vin în aceeaşi zi în care PSD l-a uns ca preşedinte al Senatului, funcţie rămasă liberă după ce Antonescu şi-a dat demisia pentru a arata că nu mai există USL, pe Cătălin Popescu Tăriceanu, cel care ar fi putut deveni inamicul public numărul 1 al lui Crin Antonescu dacă, în momentul în care a ieşit din partid, ar fi fost urmat de o parte din liberali, cum şi-a propus. Cu alte cuvinte, Ponta l-a răsplătit public pe cel ce a vrut să submineze autoritatea lui Antonescu şi PNL-ul, o formă "de respect" pe care cu siguranţă Antonescu nu a apreciat-o absolut deloc.

De altfel, Antonescu, care încearcă să îşi construiască câte ceva din demnitatea pierdută cât timp a fost alături de Ponta în USL, a caracterizat faptul că Tăriceanu, fost preşedinte PNL, a ajuns la mâna PSD-ului pentru funcţii, drept ceva extrem de ruşinos: "Este probabil cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost preşedinte al PNL. PNL a avut mulţi preşedinţi, unii dintre ei au murit în puşcăriile comuniste, alţii dintre ei, chiar dacă au părăsit partidul - vezi Stoica, Stolojan - parcă totuşi nu au fost în situaţia atât de jenantă încât să ajungă la mâna şi la uşa PSD" a declarat Antonescu luni, aflând pe cine propulsează fostul său aliat de coaliţie pe locul lăsat liber la Senat.

În aceste condiţii, şansa ca premierul să-şi imagineze că Antonescu ar vrea să conducă Guvernul alături de un Victor Ponta preşedinte, ţine de hilar, având în vedere "respectul" care i se arată lui Crin. Iar dacă premierul îşi doreşte cu adevărat alături un partid liberal, şansa" cea mare ar fi ca Tăriceau să-şi "pună pe roate" acel Partid Reformator Liberal despre care vorbea când a ieşit din PNL şi să i-l dăruiască lui Ponta, ca accesoriu de guvernare al PSD. De altfel, acesta pare a fi şi motivul pentru care liberalul?! Tăriceanu a fost numit preşedinte la Senat, în ciuda nemulţumirii lui Dragnea şi a altor lideri PSD: premierul a vrut să arate că cei care-i sunt alături vor fi, până la urmă răsplătiţi şi este mai rentabil să fii alături de Ponta decât în opoziţie şi fără funcţie, alături de Crin.

Revenind la candidatura lui Ponta la prezidenţiale, premierul care până nu demult "refuza" categoric ideea de a candida la preşedinţie, pare acum să "se resemneze" cu ideea de a fi cel mai important om în stat. Ponta a estimat la Antena 3 şansele de a intra în cursa pentru Cotroceni la un "49%-51%", arătând însă că, precum în cazul unei privatizări, diferenţa între aceste două cifre este enormă. Premierul Ponta nu a precizat cu ce privatizări îşi compară înscrierea la prezidenţiale: Oltchimul-ul "vândut" lui Dan Diaconescu, sau CFR-ul, (ne)privatizat dezastruos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii