Rovana Plumb vrea salarii de excelenţă pentru bugetari, pentru a-i "cointeresa" să lucreze bine

Depunerea jurământului de credinţă a miniştrilor din Cabinetul Ponta 3. În imagine, Rovana Plumb
Depunerea jurământului de credinţă a miniştrilor din Cabinetul Ponta 3. În imagine, Rovana Plumb (foto- Presidency.ro)

Noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a declarat, duminică seara, că, pentru a-i motiva pe bugetari să furnizeze servicii de calitate, guvernul ia în calcul perspectiva de a le acorda acestora două salarii brute în plus pe an ca premiu de excelenţă.

"În sistemul public trebuie să existe într-adevăr o motivare a angajaţilor, în aşa fel încât să putem să-i cointeresăm să furnizeze servicii publice de calitate. Se lucrează la acest lucru, de exemplu s-a propus să se dea două salarii brute pe timpul unui an ca un premiu de excelenţă, tocmai pentru a cointeresa salariaţii", a declarat Rovana Plumb la România TV.

Rovana Plumb, care la audierile pentru investitura în Parlament a declarat că una dintre priorităţile ei este modificarea legislaţiei muncii a mai anunţat că Legea privind sistemul unitar de salarizare în sistemul public trebuie să sufere unele modificări, deoarece prezintă discrepanţe ce "răstoarnă sistemul de valori":

"Cadrele medicale cu postliceal au salarizarea mai mare decât cadrele medicale cu studii universitare, ceea ce răstoarnă sistemul de valori", a dat Rovana Plumb un exemplu de răsturnare de valori.

Ministrul Muncii a mai abordat şi subiectul pensiei ocupaţionale, respectiv acea pensie suplimentară, facultativă, la nivel de categorie profesională ce şi-ar propune să fie o completare a sistemului public de pensii.

În contextul în care premierul Ponta a declarat recent că "matematic vorbind", peste 20-25 de ani nimeni nu va mai plăti pensii în România, Rovana Plumb a declarat că proiectul privind introducerea pensiei ocupaţionale, propus de Ministerul Muncii în 2011, trebuie rediscutat pentru a vedea dacă nivelul contribuţiei, în prezent de maxim 15% din venitul salarial brut lunar, nu poate ajunge până la 50%.

"Trebuie să rediscutăm şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali, pentru că discutăm aici de sector, de ramură, de unitate, în aşa fel încât să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50% din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul", a declarat Plumb.

În prezent, potrivit prevederilor proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, schemele de pensii ocupaţionale vor fi furnizate de administratori cu consultarea angajaţilor, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţinând angajatorului, fie singur, fie prin asociere cu alţi angajatori. Este necesară consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie