Marţi, premierul prezintă Parlamentului noul program de acţiuni al cabinetului Ponta III

Premierul României, Victor Ponta
Premierul României, Victor Ponta (Epoch Times România)

Noul program de acţiuni al guvernului Ponta, adoptat ca urmare a schimbării structurii guvernamentale şi a negocierilor cu UDMR, va fi prezentat Parlamentului marţi. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni, ca şedinţa comună pentru prezentarea de către premierul Victor Ponta a programului să se desfăşoare marţi, începând cu ora 14.00.

După prezentarea programului guvernamental în Parlament, opoziţia va avea termen trei zile pentru a depune o eventuală moţiune de cenzură. Decizia celor două camere de a programa şedinţa comună pentru ziua de marţi a fost anunţată de vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Dumitrescu a mai precizat că eventuala moţiune de cenzură va fi ulterior dezbătută în termen de cinci zile.

Reamintim că Guvernul a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, programul prin care îşi va asuma răspunderea pentru noile politici negociate cu UDRM (posibilitatea de a-şi arbora drapelul secuiesc pe primării, consultare în realizarea descentralizării, programe tv şi radio în limba maghiară, finanţare pentru biserici etc.), după ce preşedintele Băsescu i-a investit pe credit pe noii miniştri ai cabinetului Ponta, în schimbul promisiunii premierului de a adopta un nou program guvernamental.

Astfel, în baza promisiunii premierului, Guvernul a adoptat un program nu chiar guvernamental, ca să-l cităm pe premierul Ponta, ci unul de acţiuni, care include ce s-a negociat cu UDMR-ul şi mai diluează din promisiunile făcute în 2012 de USL. Reducerea CAS-ului, TVA-ului şi chiar şi a impozitului pe venit, promise în 2012 sunt re-promise şi în 2014, însă cu menţiunea că vor fi puse în operă numai "dacă o vor permite constrângerile financiar-bugetare", care constrângeri financiar bugetare vor creşte anul acesta, căci Guvernul trebuie să asigure finanţare pentru canalele TV şi bisericile secuieşti.