Liberalii supăraţi că Ponta nu se grăbeşte să adopte măsurile promovate de PNL

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)

Purtătorul de cuvânt la PNL Cristina Pocora a criticat în termeni duri noul program de guvernare al Cabinetului Ponta 3, despre care susţine că este dominat de precizarea „în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite”, astfel că el nu oferă termene, măsuri asumate explicit.

„Principiul economic al guvernării PSD alături de celelalte partide satelit este "tuturor după nevoi, de la noi, după posibilităţi", în care apare în mod obsesiv sintagma "în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite"”, a subliniat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL subliniază că în ciuda creşterii economice înregistrată de România în 2013, Guvernul PSD arată că „este incapabil să spună ceva concret cu privire la o serie de măsuri importante pentru România”.

„Remarcăm că măsurile privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, mărirea salariului minim şi reducerea TVA, deşi măsuri importante în guvernarea USL, Cabinetul Ponta III le menţionează cu precizarea „în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite”, a afirmat aceasta, care a adăugat că această menţiune demonstrează că „Victor Ponta nu a fost onest când a spus că doreşte să păstreze în actul de guvernare componenta liberală”.

De altfel, Pocora a precizat că premierul Ponta a tergiversat timp de 2 ani adoptarea acestor măsuri printr-o ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege, întreg demersul rămânând doar la nivel declarativ.

„PNL a preluat iniţiativa introducerii celor două măsuri de pe băncile opoziţiei. Parlamentarii liberali au depus proiecte la Camera Deputaţilor care vizează introducerea acestora. Nu putem să stăm pasivi şi să vedem cum măsuri pe care premierul Ponta le dădea ca sigure, măsura de neimpozitare a profitului reinvestit, ca şi reducerea CAS la angajator, de la 1 iulie 2014, nu mai sunt atât de sigure în noul program. Ele sunt la latitudinea „cadrului fiscal-bugetar”, a precizat Cristina Pocora.

Liberalii le solicită „imperativ” miniştrilor PSD să facă în aşa fel încât "cadrul fiscal-bugetar" să permită adoptarea măcar a celor două măsuri, prevăzute în programul de guvernare al USL, pentru că noul guvern „trebuie să înţeleagă” că cel care trebuie adaptat priorităţilor de politică economică este cadrul fiscal-bugetar, nu invers.

Pocora a precizat că dacă într-adevăr acest program este acelaşi cu cel al USL, atunci aceste măsuri promovate de PNL ar trebui să fie adoptate cât mai curând posibil.

„Discursul politicianist al celor din PSD nu rezolvă problemele, ci doar le îmbracă frumos. PNL va analiza cu foarte mare atenţie dacă programul păstrează spiritul USL, aşa cum am fost anunţaţi iniţial de premier, sau avem de-a face cu un program care s-a deplasat semnificativ spre stânga. Vorbim de un program făcut pe genunchi, dovadă fiind greşelile de scriere care au ieşit în evidenţă. Acest program de guvernare e tragicomic pentru o economie încă fragilizată, neconsolidată financiar în această etapă post-criză”, a subliniat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne