Egipt: Raiduri împotriva extremiştilor islamişti din Sinai

Mioara Stoica
08.09.2013

alte articole

Egipt: Ofensivă militară în Sinai, Septembrie 8, 2013.
Egipt: Ofensivă militară în Sinai, Septembrie 8, 2013. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.09.2013

Bilanţul operaţiunii antiteroriste efectuată în această dimineaţă de armata egipteană în Nord Sinai, la care au participat aproximativ 50 de vehicule blindate şi patru elicoptere Apache, este de aproximativ 30 de victime, raportează agenţia Mena.

Operaţiunea se concentrează între Sheikh Zouayed şi Rafah, zonă situată la graniţa cu Fâşia Gaza şi a vizat baze ale extremiştilor islamici acuzaţi că ar fi lansat atacuri împotriva secţiilor de poliţie în ultimele luni, chiar şi după demiterea lui Mohamed Morsi.

Au fost înregistrate tensiuni şi în Cairo, unde o bombă artizanală a explodat în faţa unei secţii de poliţie din districtul Bulaq el-Dakrum. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită, a raportat televiziunea de stat. La locul atentatului au sosit genişti şi tehnicieni pentru a efectua o anchetă.

Un alt atentat cu bombe plasate pe un tronson de cale ferată care leagă oraşele Ismailiya şi Suez a. Alarma a fost dată de unii dintre locuitorii unui sat situat chiar lângă calea ferată. Ei au remarcat bombe stivuite pe şine, conectate la o siguranţă. Potrivit constatărilor iniţiale ale specialiştilor din cadrul armatei, bombele ar fi explodat dimineaţa la trecerea unui tren pentru navetişti.

Bombele au fost dezamorsate de echipa de experţi ai armatei. Comandantul militar din Sinai, Osama Askar, a dispus şi suspendarea traficului pe ruta folosită de armată pentru a face verificări. Aceste măsuri extraordinare sunt adoptate ca urmare a masacrului din partea de nord a peninsulei, unde au fost executaţi cu sânge rece 25 de agenţi de poliţie şi 2 au fost grav răniţi. Atacul, în stilul jihadist, a avut loc în apropiere de localitatea Abu Taqila. Poliţiştii veneau de la punctul de trecere Rafah, la graniţa cu Fâşia Gaza. Atacatorii au distrus, de asemenea, cele două vehicule cu care aceştia călătoreau, lansând rachete RPG.

Între timp, ministrul Transporturilor Ibrahim El Demeiry a confirmat suspendarea traficului feroviar pe întreaga reţea civilă naţională, deja decis pe 15 august, ziua de evacuare a pieţelor Rabaa el Adaweya şi el Nahda din Cairo.

La câteva ore după descoperirea bombelor, şeful Securităţii din Suez, Khalil Hârb, a asigurat că acum canalul este sigur, iar armata şi poliţia ţin sub control strict instalaţiile petroliere şi cele strategice, precum şi accesul în sudul canalului Suez (zonă strategică pentru comerţul mondial).

Deteriorarea situaţiei a fost discutată de preşedintele interimar Adly Mansour, care a reunit Consiliul Naţional de Apărare. Potrivit unor zvonuri, din cauza atacurilor, chiar dacă au fost ratate, s-ar putea decide o extindere a stării de urgenţă decretată până la 14 septembrie.

Din cauza episoadelor de astăzi există temeri că se va declanşa o altă serie de violenţe similare cu cele înregistrate în urma răsturnării preşedintelui Mohamed Morsi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor