Şase ucişi în Cairo, cele mai mari demonstraţii de după 3 iulie

Mii de suporteri ai preşedintelui debarcat Mohamed Morsi au demonstrat în numeroase cartiere din Cairo şi în oraşele din Egipt, cerând reinvestirea preşedintelui pro-islamist.
Suporteri ai Frăţiei Musulmane demonstrează împoriva generalilor, 30 august 2013 Cairo (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
31.08.2013

Mii de suporteri ai preşedintelui debarcat Mohamed Morsi au demonstrat în numeroase cartiere din Cairo şi în oraşele din Egipt, cerând reinvestirea preşedintelui pro-islamist.

Demonstraţiile au început vineri, după rugăciunile musulmane, când un grup de aproximativ 1000 de persoane s-a strâns lângă moscheea Rumi din Cairo şi au început să strige lozinci musulmane. Incidentul a fost urmat de demonstraţii localizate, care au apărut în alte cartiere din Cairo.

După amiază în centrul oraşului au fost organizate marşuri care au numărat zeci de mii de persoane.

Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, dar şi cu muniţie de război. Regimul a avertizat că oricine încalcă legea marţială, va suferi consecinţele.

Deşi demonstraţiile nu au generat incidente majore de violenţă, peste şase persoane au murit, 50 sunt rănite şi peste 20 sunt arestate.

Regimul interimar sprijinit de generalii egipteni, care a împuşcat sute de suporteri ai preşedintelui înlăturat de la putere la 3 iulie, menţine o prezenţă militară masivă pe străzi.

Proteste s-au semnalat şi în alte oraşe din Egipt, inclusiv portul Alexandria şi oraşele din zona canalului de Suez.

Protestele de vineri au fost în parte sprijinite de Qatar, un aliat al SUA, dar şi un suporter al Frăţiei Musulmane. Conform unui raport Reuters, în cursul săptămânii la postul de televiziune de stat din Qatar a apărut un cunoscut cleric musulman, spunând că egiptenii au o „datorie sacră” să iasă pe stradă pentru a protesta împotriva înlăturării lui Morsi.

Qatarul era cu luni în urma unul dintre principalii sponsori ai guvernului Frăţiei Musulmane, acordând un credit de 7 milioane USD Egiptului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor