Egiptul prins între două războaie


Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal.
Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

În Egipt există o altă luptă, un război paralel, cu sunet de bani. Monarhiile din Golful Persic, favorabile Ministrului Apărării armatei Abdel Fattah al-Sisi, încearcă să înlocuiască Qatarul şi Turcia, care au finanţat în mod generos Frăţia Musulmană în timpul anului de guvernare. Între timp Bruxelles-ul a anunţat o reuniune specială a miniştrilor de externe cu privire la criza egipteană, datorată violenţelor şi evenimentelor din ultimele zile.

"Toţi cei care au anunţat suspendarea ajutorului lor Egiptului sau au ameninţat că vor face acest lucru, ar trebui să înţeleagă că naţiunile arabe şi islamice, cu resursele de care dispun, nu vor ezita să acorde ajutor Egiptului", a declarat Prinţul saudit Saud al-Faysal.

Cifrele noilor fluxuri de resurse pun în ridicol ajutorul Statelor Unite ale Americii şi ale Uniunii Europene. La şase zile după lovitura de stat din 3 iulie, Arabia Saudită a alocat 5 miliarde de dolari la Cairo, în bani şi provizii de petrol şi gaze. Imediat Emiratele Arabe Unite au adăugat alte 3 miliarde de dolari, unul de finanţare ca donaţie şi două ca împrumuturi. Kuweitul, potrivit presei, este pe cale de a debloca 4,2 de miliarde de dolari de împrumuturi, un miliard ca subvenţii şi unul în produse petroliere.

În cursul anului în care preşedintele Mohamed Morsi era la putere, Qatarul a decis ajutoare de până la 8 miliarde de dolari. Acum, ministrul de externe al emiratului cel mai bogat din lume, Khalid bin Mohamed Al-Attiyah, încearcă să se distanţeze de Frăţia Musulmană, explicând faptul că banii „nu au fost daţi niciodată unui grup politic sau unui partid politic, ci Egiptului".

Cu trei zile în urmă, regele saudit Abdullah a făcut un apel prin agenţia oficială de ştiri,Spa "la egipteni, arabi şi musulmani, deoarece ei trebuie să se opună tuturor celor care încearcă să destabilizeze Egiptul". Pe 5 iulie, el a chemat personal pe generalul Abdel Fattah Al Sisi să-i asigure sprijinul.

Ziarul independent al-Masry Al Youm publică cifrele donaţiilor fără milă. Profesorul Fakhry al-Fiqqi, de la Universitatea din Cairo, calculează că asistenţa financiară din Statele Unite şi UE nu depăşeşte „două miliarde şi jumătate de dolari", în timp ce Cairo a primit aproape 26 de miliarde dolari de la membrii Golfului, de la 25 ianuarie 2011 până acum. Doisprezece miliarde au venit după imensele demonstraţii împotriva lui Morsi, pe 30 iunie.

În cont nu sunt incluse cele două miliarde de dolari plătite de către Guvernul Republicii Turcia guvernului Frăţiei Musulmane. Cifrele estimate ar cuprinde comoara misterioasă şi ascunsă a Fraţilor. Cele mai recente estimări sunt cele prevăzute de Sameh Al-Barqy, care a părăsit grupul Frăţiei Musulmane după 18 ani. Conform unor foşti adepţi militanţi, sunt un milion cei care plătesc bani organizaţiei, aproximativ 107 milioane de euro pe an. Canalele de finanţare din străinătate au fost întotdeauna acoperite de un secret total, pentru a evita rigoarea legilor.

În ianuarie 2011, „Curtea de urgenţă a securităţii statului", a condamnat predicatorul Wagdi Abdel Hamid Ghoneim la cinci ani de muncă silnică pentru spălare de bani şi finanţarea unei organizaţii scoase în afara legii numită Fraţii. Din Yemen, predicatorul s-a apărat susţinând că pur si simplu au „daruri recoltate".

Împrumutul de 4,8 miliarde de dolari din Fondul Monetar Internaţional este încă în uitare. Egiptul este în pragul unei crize alimentare. Potrivit agenţiei oficiale de ştiri Mena, cu patru zile înainte de lovitura de stat, rezervele de cereale acopereau nevoile până la 15 decembrie, iar stocul de orez s-ar fi epuizat deja de pe 15 august.

Între timp, ziarul egiptean Al Ahram a publicat ştirea că fostul preşedinte Hosni Mubarak, ar putea fi eliberat „în această săptămână". Ziarul egiptean a citat avocatul dictatorului demis, Fareed El Deeb, care a explicat că eliberarea ar trebui să aibă loc după ce au căzut acuzaţiile legate de corupţie în procesul pentru palatele prezidenţiale. Rămân în schimb alte acuzaţii legate de scandalul de corupţie şi noi acuzaţii de conspiraţie la crimă, care au fost notificate astăzi de către procuror.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe