Uniunea Europeană avertizează ca "va revizui" relaţia cu Egiptul dacă violenţele nu iau sfârşit
alte articole
Uniunea Europeană avertizează armata şi guvernul interimar egiptean că îşi "va revizui" relaţia cu Egiptul în următoarele zile, dacă violenţele din această ţară nu încetează, au anunţat duminică înalt oficiali europeni, în numele blocului comunitar al celor 28 de ţări UE, informează AFP.
Într-o declaraţie comună, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au cerut tuturor părţilor implicate în conflictele din Egipt să dea dovadă de reţinere şi să prevină escaladarea violenţei.
"În acest scop, împreună cu statele sale membre, UE va revizui urgent în zilele următoare relaţiile sale cu Egiptul şi va adopta măsuri menite urmăririi acestor obiective", se precizează în declaraţia menţionată, citată de AFP.
Escaladarea violenţelor ar putea avea "consecinţe imprevizibile" pentru Egipt şi vecinii săi, au declarat preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, subliniind faptul că: "Această cale [a violenţei] nu va reuşi. Este important să se pună capăt violenţei imediat", au spus ei.
Blocul celor 28 de naţiuni va continua să depună toate eforturile pentru a sprijini încetarea violenţelor în Egipt, reluarea dialogului politic, şi revenirea la un proces democratic, se mai afirmă în declaraţia oficialilor UE.
Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene se vor întruni luni, 19 august, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia din Egipt şi poziţia comună a ţărilor membre UE faţă de evenimentele care au loc. Se anticipează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi va fi situaţia împrumuturilor şi subvenţiilor UE către Egipt.
În noiembrie anul trecut, Catherine Ashton anunţa aprobarea unui pachet de cinci miliarde de euro pentru a sprijini tranziţia în Egipt. Dar declanşarea crizei armate a " slăbit oarecum avântul europenilor", titrează presa franceză. La scurt timp după 3 iulie, data înlăturării de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, oficialii europeni declarau că acordarea subvenţiilor va fi obiectul unei analize permanente şi va depinde de evoluţia situaţiei din Egipt.
Cu o zi înainte de întâlnirea de la Bruxelles, prin declaraţia lui Van Rompuy şi Barroso, oficialii UE fac public un nou avertisment: "În timp ce toate părţile implicate ar trebui să exercite reţinere maximă, subliniem răspunderea deosebită ce le revine autorităţilor interimare egiptene şi armatei în oprirea confruntărilor "
"Apelurile pentru democraţie şi garantarea libertăţii pentru populaţia egipteană nu pot fi ignorate, cu atât mai puţin spălate în sânge.(..) Toate forţele politice din Egipt trebuie să conlucreze pentru viitorul democratic al ţării şi să se angajeze într-un demers politic care să conducă la organizarea de alegeri anticipate şi instituirea unui guvern civil", au mai afirmat oficialii UE.
"Violenţa şi crimele din aceste ultimele zile nu pot fi justificate nici iertate. Drepturile omului trebuie respectate şi susţinute. Prizonierii politici ar trebui să fie eliberaţi imediat", se mai afirmă în comunicatul Uniunii Europene.
Comunicatul oficial al blocului celor 28 de ţări UE vine după ce la finele săptămânii trecute, în urma discuţiilor avute cu preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declara că ţara sa îşi va revizui relaţiile cu Egiptul, şi că "atât domnia sa, cât şi oficialul francez, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să facă acelaşi lucru".
Dialogul celor doi şefi de stat a avut loc la două zile după ce în Cairo au avut loc noi confruntări sângeroase între forţele armate şi susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi. Ciocnirile s-au soldat cu moartea a aproximativ 600 de persoane, conform oficialilor egipteni, în timp ce Frăţia Musulmană anunţa peste 2.000 de morţi şi 10.000. de răniţi.
Vicepreşedintele interimar al Egiptului, Mohamed Baradei, a demisionat joi ca urmare a atacurilor violente de miercuri. În scrisoarea de demisie transmisă preşedintelui interimar Adly Mansour, Baradei afirma că pentru el a "devenit dificil" să continue să îşi asume "responsabilitatea pentru decizii cu care nu este de acord".
Din 14 august 2013, autorităţile au anunţat că s-a instituit starea de urgenţă în tot Egiptul, situaţia rămânând deosebit de tensionată, iar violenţele continuă.
Vineri, Frăţia Musulmană a lansat un nou apel către susţinătorii preşedintelui demis Morsi, cerând o săptămână de proteste, în condiţiile în care în urmă cu o zi peste 1.000 dintre membrii săi au fost arestaţi.
La chemarea Frăţiei, mii de suporteri ai lui Morsi au ieşit sâmbătă din nou în stradă pentru „o zi de furie", furie care a alimentat lupte stradale înverşunate, după cum arată imaginile transmise de televiziunile pan-arabe. Moscheea din Rabaa a fost practic distrusă de un foc, un act „de neiertat” pentru musulmani. Şi alte biserici, staţii de poliţie şi clădirile guvernamentale au fost incendiate de-a lungul ultimelor zile de lupte stradale din Egipt.