VIDEO: Liderul Frăţiei Musulmane a fost arestat

Egipt: Mohammed Badie (R), liderului spiritual al Frăţiei Musulmane
Egipt: Mohammed Badie (R), liderului spiritual al Frăţiei Musulmane (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)

Liderul spiritual al Frăţiei Musulmane, Generalul Guide Mohamed Badie, a fost arestat în noaptea de luni spre marţi la Cairo, potrivit oficialilor egipteni. Aceasta a fost a şasea noapte de confruntări sângeroase între manifestanţii care îl susţin pe fostul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi şi forţele de ordine.

Badie a fost prins într-un apartament apartament rezidenţial în Nasr City, şi este acuzat de incitare la violenţă şi crimă pentru uciderea a opt protestatari anti-Frăţia Musulmană, lângă sediul Frăţiei în Cairo, în luna iunie. Tribunalul egiptean a ordonat arestarea lui încă de pe 10 iulie.

Oficialii şi mass-media de stat au declarat că Badie a fost reţinut într-un apartament în Nasr City în partea de nord-est a lui Cairo, în apropiere de site-ul unuia dintre taberele de protest, Rabaa al-Adawiya, zonă în care au fost ucişi miercuri mai mult de 280 de susţinători ai lui Morsi, prima zi în care au început operaţiunile poliţiei şi armatei împotriva protestatarilor.

Arestarea sa vine la câteva zile după ce fiul său Ammar Badie, în vârstă de 38 de ani, a fost împuşcat mortal în timpul protestelor din Piaţa Ramses al capitalei.

Adjunctul lui Badie, Khairat al-Shatir, a fost arestat la câteva zile după arestarea lui Morsi.

Conducerea guvernului a ordonat dispersarea sistematică, de multe ori în urma unor acţiuni violente, a manifestanţilor pro-Morsi. Ciocnirile cu poliţia şi forţele armate au făcut aproape 900 de victime, dintre care 100 fiind poliţişti sau soldaţi. De asemenea, mai mult de o mie de militanţi pro-Morsi au fost arestaţi, printre aceştia figurând numeroase personalităţi ale Frăţiei Musulmane.

Corespondenţii spun că detenţia lui Badie va continua tensiunile din ţara profund divizată. Starea de urgenţă este în vigoare în Egipt pe fondul turbulenţelor după o acţiune împotriva islamiştilor în care au murit sute de oameni. Au fost decretate trei zile de doliu pentru cei 25 de poliţişti ucişi în Sinai de către presupuşi militanţi islamici.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se vor întâlni miercuri pentru a decide dacă să taie o parte din miliardele de euro din ajutorul promis Egiptului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe