Manifestaţie pro-Morsi în Egipt, ciocniri şi răniţi

Mai multe mii de egipteni care protestează împotriva regimului militar s-au adunat în mai multe părţi ale Cairo, după rugăciunile de vineri, în ciuda măsurilor stricte de securitate în vigoare. Acest lucru a fost raportat de către televiziunea arabă prin satelit Al-Jazeera. Un număr masiv de forţe de securitate şi militare au fost desfăşurate în jurul capitalei, închizând traficul pe unele străzi şi în centrul oraşului. Protestatarii care contestă lovitura de stat au convocat mai mult de douăzeci de marşuri în Cairo şi Giza.
Susţinători ai Frăţiei Musulmane şi ai presedintelui înlăturat al Egiptului, Mohamed Morsi,  iau parte la o demonstraţie împotriva înlăturării fostului lider islamist în strada Salah Salem aproape de Abasseya la Cairo, la 23 august 2013. Loialii preşedintelui destituit au convocat 28 de marşuri în întreaga capitală, deşi multe au apărut slab reprezentate. (VIRGINIE NGUYEN HOANG / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.08.2013

Mai multe mii de egipteni care protestează împotriva regimului militar s-au adunat în diferite părţi ale Cairo, în ciuda măsurilor stricte de securitate în vigoare. Acest lucru a fost raportat de către televiziunea arabă Al-Jazeera.

Un număr masiv de forţe de securitate şi militare au fost desfăşurate în jurul capitalei, închizând traficul pe unele străzi şi în centrul oraşului. Protestatarii care contestă lovitura de stat, au convocat mai mult de douăzeci de marşuri în Cairo şi Giza.

În Districtul de Sud din Maadi, mai multe mii de protestatari au mărşăluit de la Masjid Al Rayan la Piaţa Arab. Ei au strigat "lovitură de stat, lovitură de stat" şi "Jos cu regimul militar".

Un corespondent pentru Al Jazeera din Cairo a raportat protestatarii şi-au oprit marşul înainte de a ajunge la Centrul naţional de cercetare, deoarece au fost ameninţaţi de rezidenţii care, sătui de proteste, le-au blocat drumul.

Diverse manifestaţii se desfăşoară, sub stricte măsuri de securitate, în Cairo şi Giza, precum şi în Aswan, Suez, Minya şi Fayoum. Chiar şi adversarii lui Morsi au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva eliberării lui Mubarak.

Bilanţul protestelor este de cel puţin un mort şi 14 răniţi în ciocnirile violente care au loc în Tanta, în Delta Nilului. În Assiut, la aproximativ 350 de kilometri de Cairo, poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor.

Măsuri sporite de securitate

În Cairo, vineri dimineaţă soldaţii au închis traficul spre Piaţa Tahrir, şi au fost ridicate baricade de sârmă ghimpată la unele dintre intrările în piaţă. Vehicule blindate au fost plasate în jurul palatului prezidenţial şi în apropiere de Moscheea Al-Rabaah Adawiya, epicentrul principal al taberei pro-Morsi timp de câteva săptămâni înainte de evacuarea brutală din 14 august.

Frăţia în piaţă la o zi după eliberarea lui Mubarak

Partidul politic al Frăţiei Musulmane, Libertate şi Justiţie, a scris pe profilul său de Facebook că demonstraţiile de astăzi sunt împotriva loviturii de stat dată la 3 iulie şi împotriva celor care încearcă să "fure" revolta din 25 ianuarie 2011, adică cea care a dus la răsturnarea regimului lui Hosni Mubarak. Protestele de astăzi vin la o zi după eliberarea fostului dictator din închisoare, de unde a fost transferat ieri, într-un spital militar din Maadi, o suburbie la sud de Cairo.

În convocarea protestelor de vineri, cu toate acestea, suporterii lui Morsi nu au menţionat eliberarea lui Mubarak. Evenimentele de azi sunt primele de la arestarea liderului Frăţiei, Mohammed Badie, acuzat de incitare la violenţă. Aproape 80 de membri ai grupului islamic, inclusiv unii dintre liderii şi purtătorii de cuvânt, au fost arestaţi în ajunul demonstraţiilor.

Organizatorii protestelor au trimis jurnaliştilor un video din diferite locaţii în care evenimentele sunt organizate, pentru a compensa închiderea unor televiziuni islamice, după lovitura de stat care a avut loc la data de 3 iulie. În timpul marşurilor protestatarii au expus autocolante galbene cu simbolul grupării Rabaah al-Adawiya, adică palma deschisă şi patru degete ridicate.

Purtătorul de cuvânt al Generalului Al-Sisi l-a acuzat din nou pe Morsi declarând: "a făcut atât de multe greşeli într-un an, mai multe ca regimurile dictatoriale în 80 de ani". Comentând cu privire la demiterea fostului preşedinte - Al-Sisi fiind privit ca arhitectul acesteia - a adaugat că "dacă Hamas este teroristă, atunci aşa este şi Frăţia". Vineri au fost arestaţi alţi 19 membri ai Frăţiei Musulmane.

Referitor la Siria şi Egipt, preşedintele american Barack Obama a declarat la CNN că a venit momentul şi intenţionează să ia decizii cheie.

Între timp, un prim proiect al noii versiuni a Constituţiei, în prezent suspendată, a fost finalizat şi publicat în presa locală, acesta fiind primul pas pentru a schimba Carta întocmită de către Frăţie şi aprobată anul trecut cu un referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor