UPDATE - În Egipt a fost declarată starea de urgenţă timp de o lună
alte articole
UPDATE - Sute de susţinători ai Frăţiei Musulmane au atacat şi au dat foc Palatului Guvernamental din Giza, Egipt. Evenimentul a fost anunţat de televiziunea de stat Al Jazeera. Frăţia Musulmană a făcut joi apel la noi proteste, alimentând astfel temerile privind o noi acte de violenţă.
Aproximativ 3.000 manifestanţi ai Fraţiei Musulmane au ridicat baricade la Ebeid Street, nu departe de Piazza Rabaa, în faţa moscheei Iman de la Cairo, au declarat surse de la faţa locului. În acelaşi timp, protestatarii pro-Morsi s-au adunat, de asemenea, în Alexandria. Protestatarii au organizat un marş pe una dintre arterele principale ale oraşului, cu portretele lui Morsi şi sloganuri articulate împotriva forţelor armate şi ministrului de Interne.
***
Egiptul este în haos. Bilanţul raportat de guvern este de cel puţin 278 de decese, inclusiv 43 de ofiţeri de poliţie. Minimum 124 de simpatizanţi ai fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi au fost ucişi miercuri în Cairo, bilanţul fiind provizoriu întrucât priveşte numai victimele dintr-una din pieţe, a anunţat AFP.
Sunt puţine informaţii referitor la numărul victimelor din confruntările între partizanii şi adversarii lui Morsi care au avut loc în alte zone ale ţării. Reuters a raportat că cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui atac pro-Morsi asupra a două secţii de poliţie din Cairo, alte cinci fiind ucise în timpul unui atac al acestora asupra unei clădiri guvernamentale din oraşul Suez, astfel de acţiuni având loc şi în alte oraşe.
Douăzeci şi opt de cadavre care poartă semne de tortură au fost găsite în Al-Rabaa Adawya, piaţa simbol a revoltei pro-Morsi la Cairo, manifestanţii fiind evacuaţi cu forţa de către poliţie şi armată, raportează un corespondent pentru Al Arabiya într-un twitter transmis de un radiodifuzor pan-arab.
Doi reporteri internaţionali şi fiicele unui conducător al exponenţilor Frăţiei au fost ucişi, sunt mii de răniţi, sute de arestări şi acuzaţii de utilizare a gazelor letale. S-a dat foc la Ministerul Finanţelor, secţiile de poliţie şi bisericile creştine au fost atacate în timpul represaliilor, în timp ce principalele oraşe au fost puse sub stare de asediu.
Frăţia Musulmană a dat un bilanţ de 2.200 de morţi, dar cifra este dificil de verificat , relatează joi Rai Giornale Radio.
În tot Egiptul este declarată timp de o lună stare de urgenţă, care a fost în vigoare timp de 30 de ani sub Hosni Mubarak şi eliminată anul trecut.
Consiliul de Miniştri a decis să declare stare de asediu în Egipt până la ora şase dimineaţa, această situaţie fiind anunţată prin televiziunea de stat şi site-ul Al-Ahram.
Starea de asediu va fi aplicată în unsprezece guvernorate egiptene: Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Behera, Beni Suef, Qena, Assyut, Sohag (ultimele patru în sud), Sinaiul de Nord şi Sinaiul de Sud. Guvernoratele indicate, mai ales cele din sud, sunt cele în care Frăţia Musulmană este deosebit de prezentă şi activă.
În operaţiunile de dispersare a protestatarilor pro-Morsi în pieţele din El Nahda, aproape de Universitatea din Cairo şi El Rabaa Adawiya, în districtul Nasr City, armata şi poliţia au tras doar cu gaze lacrimogene, a declarat aseară într-o conferinţă de presă ministrul de Interne, Ibrahim. Dar în pieţele pro-Morsi ar fi fost folosite mitraliere şi puşti, potrivit ministrului, care a dat, de asemenea, ştiri de arestarea a şase lunetişti care trăgeau de pe acoperişuri împotriva forţelor de securitate.
Vicepreşedintele interimar El Baradei a demisionat după ce violenţa politică a izbucnit în Egipt. Acest lucru a fost anunţat printr-o scrisoare adresată preşedintelui egiptean.
În scrisoare, El Baradei a declarat că existau o serie de opţiuni politice care ar fi permis să pună capăt crizei. '' Pentru mine a devenit dificil de a continua să-mi asum responsabilitatea pentru decizii cu care nu sunt de acord'', a scris printre altele, vicepreşedintele demisionar.
Ministrul de Interne egiptean, Mohamed Ibrahim, a declarat că cei doi lideri ai Frăţiei Musulmane, Essam El-Erian şi Mohamed El-Beltagui, nu au fost arestaţi, spre deosebire de ce s-a declarat în legătură cu detenţia lor. Anterior, unii ofiţeri ai forţelor de securitate au anunţat că cei doi au fost arestaţi după ce poliţia a forţat unul din sit-in de pro-Morsi la Cairo.
Şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton condamnă violenţele din Egipt şi a cerut guvernului interimar să pună capăt stării de urgenţă cât mai curând posibil. "Condamn cu fermitate violenţa care a erupt în Cairo şi în întreaga ţară", susţine Ashton într-o declaraţie, subliniind faptul că violenţa conduce Egiptul "spre un viitor incert". "Eu cer ca forţele de securitate să acţioneze cu cea mai mare precauţie şi guvernului interimar să pună capăt statului de urgenţă cât mai curând posibil, pentru a permite reluarea vieţii normale".
Statele Unite se declară ferm împotriva stării de urgenţă în Egipt.