Frăţia Musulmană, o organizaţie care nu poate fi decapitată

(FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Frăţia Musulmană funcţionează în Egipt ca un sistem piramidal pe şapte trepte, care porneşte de jos, de la nivelul străzii, şi se ridică, treaptă cu treaptă, pe cartiere, oraşe, provincii şi ajunge până la Ghidul suprem, intitulat 'Al Morshed', informează joi ziarul ABC.

Grupul minim de lucru, aşa numit 'osra' sau familie, este de patru sau cinci persoane, care se reunesc chiar pe stradă sau într-un bloc de vecini pentru a vorbi şi a reflecta. Primul organ cu capacităţi administrative şi consultative ('shura' sau consiliu), este 'shoaba', un fel de birou de cartier, care se formează când se strâng peste 70 de fraţi.

După revoluţia din 2011, mulţi egipteni şi-au învins teama şi s-au apropiat de Frăţie, astfel încât numărul a crescut până la 150 de persoane. Bărbaţii şi femeile se strâng în 'shoaba' diferite.

Ca urmare a presiunii puternice a autorităţilor, femeia a fost marginalizată în posturile cheie ale Frăţiei, dar odată cu noua situaţie responsabilii au asigurat că ele vor urca eşaloanele organigramei.

Fraţii contribuie cu bani la fiecare nivel şi dedică 5 la sută din veniturile lor grupului: 60 la sută din ceea ce se strânge rămâne în cartier şi restul merge la biroul frăţiei, conform treptei piramidale. Sunt acceptate şi donaţii personale. La birou se repetă schema departamentelor, unul administrativ şi celălalt 'shura' sau consiliu. Următorul pas este format din delegaţiile de provincie, cele 27 de regiuni administrative în care este împărţit Egiptul, din care vor fi aleşi reprezentanţii marii 'shura'.

Conducerea Frăţiei este formată din 120 de fraţi aleşi din regiunile întregii ţări pornind de la bază, treaptă cu treaptă, prin intermediul alegerilor care au loc la fiecare patru ani.

Liderul maxim este singurul care primeşte salariu, pentru că i se cere să se dedice trup şi suflet grupului. Potrivit Frăţiei, el va primi aceeaşi sumă ca la fostul loc de muncă la care a trebuit să renunţe pentru a-şi asuma noua responsabilitate.

Din shura se ajunge pe treptele de sus la Consiliul Ghidului, organism format din 19 persoane şi care funcţionează ca un guvern al frăţiei, cu prezenţa a patru vicepreşedinţi ce reprezintă ultimele trepte înainte de a ajunge în vârf la ghidul suprem sau Al Morshed.

Ideologia frăţiei s-a extins în întreaga lume şi are organizaţii afiliate în 75 de ţări. Nu există coordonare administrativă între ele, însă liniile directoare pleacă din Egipt.

În fiecare din aceste ţări, Frăţia înfiinţează propriile partide, sub diferite denumiri, care îşi adaptează politica în funcţie de împrejurări. În cazul Tunisiei, partidul afiliat En Nahda, care a câştigat primele alegeri libere după căderea fostului preşedinte Ben Ali, duce o politică specifică nevoilor acestei ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe