Egipt: Fostul vicepreşedinte Mohamed El Baradei este acuzat de trădare
alte articole
La şapte zile de la masacrele din piaţa Nahada şi Rabaa şi escaladarea violenţei, care într-o săptămână a făcut o mie de morţi, au fost efectuate mai multe arestări de către autorităţile egiptene, care au decapitat practic conducerea supravieţuitorilor Frăţiei Musulmane.
Fostul vicepreşedinte Mohamed El Baradei va fi judecat pentru "trădarea încrederii" care i-a fost oferită, respectiv de lipsă de loialitate, abaterea de la şi încălcarea îndatoririlor sale: el şi-a dat demisia pe data de 14 august, în semn de protest faţă de masacrele comise în aceeaşi zi de către forţele de securitate, care au percheziţionat şi demontat cele două tabere de corturi stabilite la Cairo de către suporterii islamişti. Potrivit unor surse judiciare confidenţiale, El Baradei va trebui să apară în faţa instanţei la 19 septembrie, deşi, acesta a plecat din Egipt acum două zile şi se află la Viena.
Este o lovitură pentru aripa reformistă şi liberală anti-Morsi. La aeroportul din Cairo a fost oprit, de asemenea, Hazem Abdel Azim, un simbol al activismului tinerilor anti-Mubarak şi anti-Morsi.
Frăţia Musulmană nu pare intimidată: Mohamed Badie declară în continuare că va continua lupta sa pentru a atinge obiectivele revoluţiei din 25 ianuarie: „Arestările şi dezinformarea nu vor opri oamenii care nu renunţă niciodată". Dar numai un număr mic de demonstranţi au ieşit marţi seară în stradă, la scurt timp după începerea stării de asediu.
Tensiunea din timpul desfăşurării funeraliilor victimelor din ultimele 48 de ore este enormă, fiind marcată de un bombardament mediatic neobosit- printre victime se află şi 25 de poliţişti executaţi în Sinai, eveniment ce a şocat ţara. Televiziune egipteană a lansat mai întâi zvonul, pe care apoi l-a negat, conform cpruia ar fi existat o încercare de sinucidere a lui Morsi, dar Frăţia Musulmană a declarat că un musulman nu ar face asta.
După arestarea liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, a fost numit deja un nou lider, Mahmoud Ezzat, poreclit Vulpea. În trecut, în timpul erei lui Mubarak, după numeroase arestări determinate de apartenenţa la un grup ilegal, Ezzat ocupa în principal rolul de aşa-numit şef al serviciului secret al Frăţiei Musulmane, aparatul intern care se ocupă cu securitatea.
În centrul atenţiei apare, de asemenea, şi Youssef Talaat, purtătorul de cuvânt al Alianţei anti-lovitură de stat, Federaţia mişcării care cere revenirea la putere a lui Mohamed Morsi. Cei doi, care reprezentau obiectivele majore ale securităţii egiptene, au fost capturaţi într-o clădire anonimă, cu pereţii exteriori ciuruiţi de focuri de arme, la câţiva paşi de intrarea în moscheea Rabaa, parţial distrusă de un incendiu în timpul operaţiunilor de evacuare de săptămâna trecută.
În timp ce Cairo face bilanţul morţilor, pe frontul diplomatic a venit un duş rece pentru organizaţia pro-Morsi: "Există o unanimitate din partea Statelor Unite ale Americii ca Uniunea Europeană, aşa cum a făcut şi la revoluţia anului 2011, să acorde sprijinul său dorinţei egiptenilor pentru a avea o ţară democratică", a declarat şeful diplomaţiei Catherine Ashton în ajunul Consiliului Extraordinar de Externe pentru Egipt. Ashton a adăugat: "Rămânem pregătiţi să oferim sprijinul nostru pentru o soluţie politică. Nu interferăm. Sprijinim. Şi suntem mai mult decât disponibili să ne întoarcem la Cairo”.
Între timp, Curtea Supremă din Cairo va examina miercuri recursul înaintat de avocatul lui Mubarak împotriva deciziei Procurorului General să-l ţină în închisoare în baza acuzaţiilor că ar fi primit "comisioane ilegale" de la directorul unui ziar, potrivit unor surse judiciare.
Judecătorii se vor deplasa mâine la închisoarea din Tora, unde este deţinut fostul preşedinte. Din "motive de securitate'' nu a fost transferat la Cairo, având în vedere recentele ciocniri dintre protestatari şi forţele de securitate. Autorităţile egiptene au confirmat că, odată eliberat, fostul preşedinte Mubarak îşi „va recăpăta rangul de general''.