Al-Qaeda va profita de reprimarea din Egipt, apreciază analişti politici
alte articole
Reprimarea sângeroasă a Fraţilor musulmani în Egipt este o oportunitate pentru reţeaua Al-Qaeda, care ar putea profita de această situaţie pentru a-şi face noi adepţi şi a deschide un nou front în Orientul Mijlociu, au apreciat analişti politici, relatează joi AFP.
Astfel, o nouă generaţie de activişti convinşi ar putea trece de partea acţiunii violente şi a terorismului, în timp ce bilanţul morţilor şi al răniţilor este în creştere. Totodată, liderului reţelei fondate de Osama bin Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, condamnă calea democratică şi lansează un apel la luptă armată.
'Există teama ca înăbuşirea în sânge a manifestaţiilor paşnice ar putea încuraja trecerea la violenţă a unei minorităţi islamiste convinse de inutilitatea căii politice', a afirmat Jean-Pierre Filiu, profesor la Ştiinţe Politice (Paris), autor al 'Noului Orient Mijlociu' (Fayard). 'Militarii egipteni vor alimenta astfel terorismul pe care pretind că îl combat', a explicat el.
Într-un interviu difuzat la începutul lunii pe forumuri jihadiste, liderul Al-Qaeda, al cărui frate tocmai a fost arestat
în apropiere de Cairo, a încercat să convingă internauţii că reprimarea în curs dovedeşte că recurgerea la alegeri este o himeră şi că numai jihadul şi lupta armată pot să permită venirea la putere a unui regim cu adevărat islamic.
'Pentru Al-Zawahiri', comentează într-un articol Bruce Riedel, fost cadru al CIA, 'egiptenii trebuie să urmeze calea lui Mohammed Atta, egipteanul care a condus piraţii aerului în atacurile din 11 septembrie, şi să utilizeze teroarea împotriva inamicului apropiat, armata egipteană, şi a inamicului îndepărtat, SUA, care au înarmat şi antrenat militari egipteni de când Anouar el-Sadate a făcut pace cu Israelul, în 1979'.
'În această vară, în Egipt se joacă viitorul jihadului global. Următoarea generaţie a Al-Qaeda este pe cale să apară', a adăugat Riedel, în prezent analist influent la Brookings Institution, un grup de reflecţie de la Washington. Apelurile se multiplică deja, cerând jihadiştilor potenţiali să-şi întoarcă ochii spre Cairo.
La 5 iulie un nou grup, care şi-a luat numele 'Ansar al Shariah în Egipt', şi-a anunţat formarea, afirmând că 'războiul a fost declarat împotriva Islamului în Egipt' şi a cerut credincioşilor să se 'pregătească achiziţionând arme şi antrenându-se'.
În mai multe mesaje, unele difuzate de Twitter, islamiştii somalezi shebab cer de asemenea musulmanilor din Egipt şi din altă parte 'să pună mâna pe arme'. Pe forumul jihadist Shumukh al Islam, un militant care semnează cu pseudonimul Abou al Kheir al Filistini cere 'rapid trimiterea Al-Qaeda pe lângă poporul din Egipt pentru a-l apăra', potrivit unor declaraţii traduse de serviciul de supraveghere a site-urilor islamiste SITE Institute.
Pentru Alain Chouet, fost şef al serviciului de informaţii pentru securitate din cadrul DGSE (Serviciile de informaţii franceze), fin cunoscător al regiunii, perspectivele sunt sumbre deoarece 'de cele două părţi nu se pot purta negocieri: ei nu vor ceda nimic deoarece a ceda ceva înseamnă un semn de slăbiciune'.
Alain Chouet a făcut, ca numeroşi alţi analişti, paralela cu anularea, de către puterea algeriană în 1992, a alegerilor generale pe care islamiştii erau pe cale să le câştige, asigurând că există însă diferenţe. 'Tehnic metoda este aceeaşi', (preluarea puterii de către forţa militară), 'dar populaţiile nu sunt aceleaşi' şi 'în Algeria există un background de violenţă politică şi terorism din 1945, care nu există în Egipt', a explicat analistul.
'În Peninsula Sinai, în mod tradiţional slab controlată de autorităţile egiptene, partizanii unui jihadism armat ar putea găsi condiţiile pentru crearea unei noi baze', apreciază experţii. 'Gestionarea Sinaiului ca o zonă militară de către guverne militare a contribuit mult la infiltrarea în triburi beduine a reţelelor jihadiste care ameninţă astăzi Egiptul ca şi Israelul', a asigurat Jean-Pierre Filiu.
'Menţinerea Blocadei din Gaza alimentează o economie de tip mafiot de care profită reţele jihadiste şi traficanţi de arme', a adăugat el. 'Şi baia de sânge în care militarii egipteni au aruncat ţara ar putea contribui la alimentarea unui pericol jihadist potenţial regional', a menţionat Jean-Pierre Filiu.
Bruce Riedel a amintit că 'jihadiştii au deja o bază în Sinai' unde zeci de foşti deţinuţi islamişti s-au refugiat de la revoluţia din 2011'. '(...) Contrar văii Nilului sau deltei, masivul muntos oferă numeroase ascunzători, o populaţie beduină profund ostilă armatei şi autorităţilor de la Cairo. Este locul perfect pentru a ataca Israelul, cu atât mai mult cu cât trupele venite din Libia au invadat zona de doi ani', a menţionat analistul.